WoW!

Acronime în exprimare sau cum folosim prescurtările în viaţa de zi cu zi

Publicat: 15 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acronime în exprimare sau cum folosim prescurtările în viaţa de zi cu zi
Acronimele au fost utilizate nclusiv în Primul Război Mondial, pentru ca soladții să poată comunica fără ca inamicul să le descifreze limbajul

Jurnalistul Robert Lane Green spune că am ajuns să folosim atât de mult acronime în exprimare, în viaţa de zi cu zi, încât ele s-au devalorizat. Spre exemplu, în limba engleză avem exprimarea „Oh, my God„. Tradusă, înseamnă „Doamne Dumnezeule”. Totuşi, în scris folosim doar 3 litere: OMG.

Aceeaşi situaţie şi când vine vorba de BFF. În engleză înseamnă „Best Friend Forever”, iar în română „cel mai bun prieten pentru totdeauna”. Interesant este că nu doar adolescenţii şi tinerii apelează la acronime în exprimare, ci şi adulţii. CEO e o expresie des întâlnită mai ales pe unele site-uri cu joburi. Vine de la Chief Executive Office şi face referire la o funcţie de conducere dintr-o companie. VP sau SVP înseamnă Vice-preşedinte, respectiv senior vice-preşedinte.
Dacă noi folosim HR, în loc de Resurse Umane, adolescenţii de ce nu ar folosi acronimul LMAO atunci când vor să-şi exprime un moment foarte amuzant? Ce înseamnă LMAO? Ei bine, este o prescurtare de la „Laughing my fucking ass off”.

Acronime în exprimare – Ce găsim în domeniul religiei

Nu doar în limbajul tinerilor sau în domeniul afacerilor sunt cu acronime. Trebuie menţionată şi religia. Spre exemplu, prescurtarea „tanakh” înseamnă „biblie”, iar scris vine de la „torah nevi’im ketuvim- Torah” (cele trei secţiuni importante din Biblia iudaică).

Extrapolând un pic, forma peştelui poate fi considerată un acronim ce îi reprezenta odinioară pe creştini, mai exact în perioada în care această religie era interzisă. El poartă denumirea de „ichtos”. Aceasta este, de fapt, denumirea greacă a cuvântului „peste”.

Lista cu cele mai des folosite acronime

Iată care sunt cele mai des întâlnite şi folosite acronime:

  • SMS (Short Message Service);
  • MDR (mort de rire”= mor de râs);
  • OQP (ocupat);
  • IBM (Internaţional Business Machines);
  • GE (General Electric);
  • ADHD (deficit de atenţie / hiperactivitate / impulsivitate);
  • OCD (tulburare obsesiv-compulsivă);
  • SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite).

De când se folosesc acronimele?

Răspunsul la această întrebare nu se ştie cu siguranţă 100%. Cert este ca soldaţii le-au folosit pentru a reuşi să comunice codat, astfel încât inamicul să fie dus în derută. Primele mai cunoscute au apărut în timpul Primului Război Mondial, conform lingvistului David Wilton. Din acea perioadă, unul dintre cele mai cunoscute este acronimul AWOL, care se referă la Absent without Leave (a pleca din bază fără permisiune).

Prescurtările s-au înmulţit apoi foarte mult, ajungându-se ca inclusiv numele de preşedinţi să se rezume la 2-3 litere. Foarte cunoscute sunt FDR (Franklin Delano Roosevelt) şi JFK (Jack Fitzgerald Kennedy). FDR a creat, de altfel, mai multe instituţii guvernamentale care astăzi sunt cunoscute mai degrabă după acronime. Să luăm exemplul WPA (Work Progress Admministration) şi TVA (Tennesee Valley Authority).

Adauga un comentariu