Prima pagină » Local » Acțiune a polițiștilor de la Biroul Rutier Iași! Au fost efectuate testări cu aparatul alcooltest și au fost legitimate mai multe persoane. Câte sancțiuni au fost aplicate
Acțiune a polițiștilor de la Biroul Rutier Iași! Au fost efectuate testări cu aparatul alcooltest și au fost legitimate mai multe persoane. Câte sancțiuni au fost aplicate

Acțiune a polițiștilor de la Biroul Rutier Iași! Au fost efectuate testări cu aparatul alcooltest și au fost legitimate mai multe persoane. Câte sancțiuni au fost aplicate

02 apr. 2025, 19:40, 1 ,
Redacția BZI în Local

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași, împreună cu reprezentanți din cadrul Registrul Auto Român, au acționat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice

„La data de 1 aprilie a.c., în intervalul orar 07.00 – 10.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași, împreună cu reprezentanți din cadrul Registrul Auto Român, au acționat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor.
În cadrul acțiunii au fost efectuate 13 testări cu aparatul alcooltest și au fost legitimate 13 persoane.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.277,5 lei, dintre care 2 pentru defecțiuni la sistemul de iluminare, iar 12 pentru alte abateri.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 3 conducători auto. Acestora le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula 4 autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatriculare a 4 autovehicule au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.
Spre exemplu, un tânăr, de 23 de ani, din municipiul Iași a fost sancționat contravențional, conform O.U.G. nr. 195/2002, fiindu-i reținut certificatul de înmatriculare, deoarece a condus o autoutilitară care avea defecțiuni la sistemul de iluminare, caroseria deteriorată și emana noxe peste limita legal admisă”, transmit reprezentanții IPJ Iași.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
A pus 10 € într-un cont de economii în 2005 și nu s-a mai atins de el. L-a verificat după 20 de ani: "Răsfăț"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • pensionar MAN

    2 Escroci.. vameş şi un poliţist de frontieră, excluşi din sistem după ce ar fi măsluit controalele vamale
    Vama Albita
    MagistraţiiTribunalului Vaslui au finalizat cercetarea judecătorească în dosarul în care un vameş şi un poliţist de frontieră de la Vama Albiţa au fost judecaţi pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au fost complici la transporturi de contrabandă cu butaşi de viţă de vie.
    Judecătorii vasluieni i-au găsi vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pe agentul Alberto Remus Chiriac şi pe vameşul Dănuţ Prepeliţă, stabilind pentru fiecare câte o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Timp de doi ani de zile, cei doi au stabilite o serie de obligaţii, le este interzis să părăsească teritoriul României, fără încuviinţarea instanţei şi nu mai au voie să exercite funcţia de poliţist de frontieră, respectiv inspector vamal. În plus, ei au fost obligaţi de judecători să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
    Alberto Remus Chiriac, agent în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, şi Dănuţ Prepeliţă, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Albiţa, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA fiind acuzaţi că au măsluit un transport cu butaşi de viţă de vie, permiţând intrarea unui camion încărcat cu aproape 13.000 de butaşi, în valoare de peste 77.000 lei, fără a fi înregistrat şi fără a fi convocaţi specialiştii fitosanitari care au obligativitatea de a controla importul şi tranzitul de plante şi produse vegetale.
    Moldovenii care au introdus ilegal butaşii în România intenţionau să îi vândă pe piaţa din Huşi. La intrarea în municipiul Huşi au fost opriţi de un echipaj de Poliţie, pentru un control de rutină.
    Iniţial, poliţiştii au sesizat procurorii huşeni, însă ulterior, pe parcursul cercetărilor s-a constatat că intrarea ilegală în ţară a transportului cu butaşi a fost sprijinită de vameşi şi poliţiştii de frontieră, dosarul fiind preluat de procurorii anticorupţie.
    Parola de trecere a frontierei: ”Sunt vorbit!”
    Potrivit procurorilor DNA, poliţistul Alberto Remus Chiriac şi vameşul Dănuţ Prepeliţă se aflau împreună de serviciu pe sensul de intrare în ţară. Primul se ocupa de controlul de frontieră al călătorilor, iar al doilea de controlul vamal al autocamioanelor şi autocarelor.
    ”Agentul de poliţie (colegul lui Chiriac – n.r.) l-a informat că nu poate intra în România cu astfel de plante, însă acesta (cetăţeanul moldovean – n.r.) i-a solicitat permisiunea continuării deplasării, afirmând că «este vorbit». Imediat după efectuarea acestei constatări, poliţistul l-a informat pe inspectorul vamal, inculpatul Prepeliţă Dănuţ, cu privire la faptul că respectiva autoutilitară conţinea o cantitate mare de butaşi de viţă de vie şi că nu îi va permite intrarea pe teritoriul României”, se arată în actul de sesizare al instanţei.
    Şoferul moldovean a fost informat că nu poate intra cu respectiva canitate de butaşi în România pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale. Basarabeanul s-a conformat şi a plecat din vamă spre Republica Moldova. După o oră, camionul a intrat din nou în vamă. Poliţistul de frontieră care îl verificase anterior se afla în procedura de verificare a altui mijloc de transport, astfel că a solicitat colegului său, Remus Alberto Chiriac, să efectueze controlul de frontieră, avertizându-l totodată că repectiva autoutilitară se mai prezentase în vamă în urmă cu o oră în vamă şi era încărcată cu butaşi de vie.
    Citește și: VIDEO Un poliţist de frontieră ajuns contrabandist de ţigări a fost condamnat de două ori la închisoare cu executare în mai puţin de o lună
    Cum se mimează un control de frontieră
    După verificarea documentelor, poliţistul Chiriac a cerut cetăţeanului moldovean să deschidă autoutilitara ocazie cu care a observat că aceasta avea aceeaşi încărcătură cu butaşi de viţă de vie. În calitate de coordonator al echipei de control, ”inculpatul prepeliţă Dănuţ a mimat efectuarea controlului şi, fiind în cunoştinţă cu natura transportului efectuat, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la nesesizarea specialiştilor fitosanitari din cadrul Inspecoratului de Carantină Fitosanitară Vamală Albiţa a permis intrarea autoutilitarei pe teritoriul României”, spun procurorii DNA.
    În plus, poliţistul Remus Alberto Chiriac şi-a minţit colegul care efectuase anterior controlul, afirmând că în autoutilitară nu mai erau decât două legături cu butaşi. Mai mult, spun procurorii anticorupţie, poliţistul Chiriac a apăsat butonul de deblocare a barierei şi a permis intrarea în România a transportului cu butaşi, fără a înregistra în aplicaţia informatică intrarea pe teritoriul României a celor doi cetăţeni moldoveni şi a autoutilitarei.
    Omisiunile care i-au dat de gol pe funcţionari
    La rândul său, vameşul Prepeliţă, pe tot parcursul zilei controloase 48 de mijloace de transport, iar în registrul consemnase pentru fiecare în parte felul controlului (fizic, sondaj, control amănunţit etc) precum şi rezultatul controlului (liber vamă, întors din trafic, bunuri taxate, sancţiuni din). A avut însă, o singură excepţie: transportul de viţă de vie, unde nu a consemnat nimic.
    În ultimii ani, peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, contrabandă sau infracţiuni de crimă organizată.
    Un vames condamnat pentru fapte de coruptie vrea sa se reculeaga la Muntele Athos.
    � Dupa ce si-a pierdut serviciul si s-a ales cu 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru ca a inchis ochii asupra unui transport ilegal de butasi de vita-de-vie de origine moldoveneascaprintre altele fostul inspector vamal Danut Prepelita da semne de pocainta. La fel ca anul trecut, el a cerut si primit incuviintarea judecatorilor de a parasi tara, pentru a se reculege la Muntele Athos.
    Cei doi escroci penali lucratori ai Punctului de Trecere a Frontierei Albita erau trimisi in judecata pentru ca au incercat sa faciliteze intrarea in tara a unui transport mai putin obisnuit: butasi de vie de origine moldoveneasca care nu aveau autorizatie fitosanitara primita din partea autoritatilor romane. Transportul respectiv, ce continea 12.950 butasi de vita-de-vie, fusese intors din drum, in aceeasi zi, de un alt lucrator vamal, pentru ca nu avea autorizatie de import. Ulterior, dupa intrarea in tura a celor doi inculpati, camionul a revenit in vama, acolo unde inspectorul vamal Prepelita a mimat un control asupra vehiculului, �omitand� apoi sa consemneze detaliile privind transportul in cauza in registrul vamal.
    Cei doi au fost cercetati in libertate pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, ulterior, politistul de frontiera Alberto-Remus Chiriac si vamesul Danut Prepelita fiind condamnati fiecare la cate doi ani de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, si efectuarea a cate 60 de zile de munca in folosul comunitatii, in cadrul primariilor Husi, respectiv Iasi. In plus, instanta a decis, pe langa pedeapsa principala, de 2 ani de inchisoare, si o alta, complementara, de un an, de interzicere a dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, inclusiv a celei ocupate si de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii. Apelul facut de cei doi le-a adus doar dublarea perioadei de aplicare a pedepsei complementare, timp in care cei doi au primit interdictia de a parasi tara fara acordul judecatorilor.
    Anul trecut, Danut Prepelita a facut o cerere catre judecatorii Tribunalului Vaslui de ridicare temporara a acestei interdictii, pentru 5 zile, motivand ca doreste sa se deplaseze in Grecia, la Muntele Athos. Dorinta de pocainta a fostului vames i-a convins pe magistrati, care i-au aprobat cererea. La exact un an distanta, Prepelita doreste sa plece din nou in pelerinaj, de aceasta data dorind sa se reculeaga mai mult – 8 zile – la Muntele Athos. La fel ca data trecuta, judecatorii i-au permis plecarea, pentru ca, nu-i asa, pocainta face parte din reabilitare 8)))……….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`