Acțiunile gigantului bancar elvețian Credit Suisse au scăzut la un nivel record. Acțiunile Credit Suisse s-au scufundat cu 30% la un moment dat, prelungind scăderile de marți, când instituția a dezvăluit că sunt „slăbiciuni semnificative” în controalele sale contabile.
Investitorii sunt îngrijorați de modul în care banca, afectată de probleme, va gestiona consecințele falimentelor băncilor din SUA.
Acțiunile gigantului bancar elvețian Credit Suisse au scăzut la un nivel record
Îngrijorările s-au răspândit pe piețele de acțiuni, toți indicii majori scăzând brusc.
În Marea Britanie, FTSE 100 a scăzut cu 3,8% sau 293 de puncte – cea mai mare scădere de o zi de la primele zile ale pandemiei în 2020.
Indicele CAC 40 al Franței a scăzut cu aproximativ 3,5%, iar DAX al Germaniei a scăzut cu mai mult de 3%. În Spania, IBEX 35 sa încheiat cu peste 4% mai jos.
Cele trei burse majore din SUA au scăzut și ele, deoarece au fost lovite acțiunile băncilor mari și mici.
„Problemele din Credit Suisse ridică încă o dată întrebarea dacă acesta este începutul unei crize globale”, a scris Andrew Kenningham de la Capital Economics.
Prim-miniștrii din Spania și Franța au vorbit în încercarea de a liniști investitorii
Credit Suisse a insistat că poziția sa financiară nu este o preocupare, șeful executivului spunând că rezervele sale de numerar sunt „încă foarte, foarte puternice”.
Prim-miniștrii din Spania și Franța au vorbit în încercarea de a liniști investitorii, în timp ce indicele acțiunilor bancare Stoxx Europe a scăzut cu 7%. Problemele din sectorul bancar au început în SUA săptămâna trecută, odată cu prăbușirea SVB, a 16-a cea mai mare bancă.
Au persistat temerile că alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare, iar tranzacțiile cu acțiuni bancare au fost volatile în această săptămână.
„Este prea devreme pentru a ști cât de răspândite sunt pagubele. Răspunsul de reglementare a fost până acum rapid, iar acțiunile decisive au ajutat la evitarea riscurilor de contagiune. Dar piețele rămân pe margine”, a scris Laurence Fink, directorul executiv al gigantului de investiții BlackRock, într-o scrisoare anuală către investitori.
Credit Suisse s-a confruntat cu o serie de scandaluri în ultimii ani
Credit Suisse, fondat în 1856, s-a confruntat cu o serie de scandaluri în ultimii ani, inclusiv acuzații de spălare de bani și alte probleme.
A pierdut bani în 2021 și din nou în 2022 – cel mai rău an de la criza financiară din 2008 – și a avertizat că nu se așteaptă să fie profitabilă până în 2024.
Acțiunile companiei au fost deja grav afectate înainte de această săptămână – valoarea lor scăzând cu aproximativ două treimi anul trecut -, deoarece clienții au atras fonduri, inclusiv 110 miliarde de franci elvețieni (120 de miliarde de dolari) în ultimele trei luni ale anului 2022.
Dezvăluirea „slăbiciunii semnificative” în controalele sale de raportare financiară a reînnoit îngrijorările, făcându-l pe un investitor important, Banca Națională Saudită, să afirme că nu va mai injecta fonduri în creditorul elvețian.
Acțiunile băncii au încheiat ziua în scădere cu 24%, deoarece alte bănci s-au grăbit să-și reducă expunerea față de firmă.
„Această criză bancară a venit din America. Iar acum oamenii urmăresc cum toată treaba ar putea cauza probleme și în Europa. Dacă o bancă a avut chiar și cea mai îndepărtată problemă în trecut, dacă investitorii majori spun că nu mai dorim să investim și nu vor să lăsăm bani noi să curgă în această bancă, atunci desigur că se spune o poveste în care mulți investitori spun că vrem să ieșim”, a declarat Robert Halver, șeful piețelor de capital la Baader Bank din Germania.
Mai multe bănci ar putea avea pierderi potențiale semnificative
Multe alte bănci centrale – inclusiv Banca Angliei – au crescut și ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele cresc, valoarea portofoliilor de obligațiuni scade.
Scăderile înseamnă că multe bănci ar putea avea pierderi potențiale semnificative. Cu toate acestea, modificarea valorii nu ar fi de obicei o problemă decât dacă alte presiuni – cum ar fi ieșirile semnificative de fonduri ale clienților – forțează firmele să vândă participațiile.
„Îngrijorarea este că băncile care au pierderi mari nerealizate în portofoliile lor de obligațiuni ar putea să nu aibă suficiente amortizoare dacă există o retragere rapidă a depozitelor. Deși cei mai mari jucători sunt considerați a nu fi expuși riscului, datorită stratului voluminos de capital pe care se află și naturii stabile a depozitelor lor, nervozitatea este palpabilă”, a declarat Susannah Streeter, șeful departamentului monetar și piețelor la Hargreaves Lansdown, potrivit BBC.