International

Activişti politici conservatori vor intensifica protestele în Statele Unite faţă de restricţiile impuse

Publicat: 19 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Activişti politici conservatori vor intensifica protestele în Statele Unite faţă de restricţiile impuse

Activişti politici conservatori susţinuţi în unele cazuri de preşedintele Donald Trump afirmă că vor intensifica protestele în Statele Unite faţă de restricţiile impuse pentru oprirea răspândirii coronavirusului, argumentând că măsurile încalcă drepturi civice, comentează cotidianul Financial Times, conform Mediafax.

„Demonstraţiile din ultimele zile au ecouri în agitaţia antisistem care a condus la ascensiunea mişcării Tea Party acum zece ani şi implică activişti care susţin de obicei cauze de dreapta mai tradiţionale, de genul opoziţiei faţă de măsurile de control asupra deţinerii armelor de foc, notează FT.

Deşi protestele au implicat până acum doar un număr mic de persoane din statele Minnesota, Michigan, Kentucky, Pennsylvania şi Florida, acestea intervin în contextul în care preşedintele SUA a generat speranţe de anulare a restricţiilor deşi se înregistrează aproape 35.000 de decese cauzate de coronavirus.

Donald Trump a recurs la Twitter pentru a susţine protestele, după ce revenise asupra afirmaţiilor că ar avea autoritate „totală” să ordone relansarea activităţilor economice şi că guvernatorii statelor trebuie să ţină cont de îndemnurile lui.

„Eliberaţi Minnesota, eliberaţi Michigan!”, a transmis Donald Trump prin Twitter, denunţând restricţiile impuse de guvernatori democraţi.

Întrebat dacă susţine dezordinea civică, Donald Trump a subliniat că unele proteste sunt jusificate, date fiind restricţiile antiepidemice „prea dure”. „Aceşti oameni îşi exprimă opiniile. Din punctul meu de vedere, par a fi oameni foarte responsabili. Dar au fost trataţi foarte dur”, a declarat preşedintele SUA.

Sute de persoane au protestat vineri în faţa reşedinţei lui Tim Walz, guvernatorul democrat al statului Minnesota.

În statul Michigan, au izbucnit proteste după ce guvernatorul democrat Gretchen Whitmer a înăsprit şi a prelungit măsurile antiepidemice.

Matthew Seeley, membru al Coaliţiei Conservatoare din Michigan, care a organizat protestele, a declarat că a susţinut restricţiile privind deplasările, impuse iniţial. Dar a argumentat că noile restricţii, precum stabilirea produselor care pot fi comercializate în magazine, sunt intolerabile. „Soluţia nu poate fi închiderea fiecărui american în casă, lăsarea economiei să se prăbuşească şi, când se rezolvă ultimul caz, pot ieşi. Nu este sustenabil”, subliniază Seeley.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea cetăţenilor americani susţin restricţiile. Un sondaj efectuat de Trustul Caritabil Pew arată că două-treimi dintre americani se tem să nu fie anulate prea devreme restricţiile.

Nan Whaley, primarul democrat al oraşului Dayton (Ohio), afirmă că Donald Trump este „desprins de realitate” când promovează suspendarea restricţiilor deşi marile oraşe nu au capacităţi suficiente de testare.

Adauga un comentariu