Local

Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea răspândirii Sars-CoV-2

Publicat: 05 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea răspândirii Sars-CoV-2
În data de 24 februarie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfăşurate noi acţiuni de verificare în zone aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19

Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea răspândirii Sars-CoV-2. Ca urmare a ordinului prefectului județului Iași nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași, la data de 4 iulie a.c., peste 280 de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea răspândirii Sars-CoV-2

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber. În total, la nivelul județului Iași, au fost verificate 134 de societăți comerciale și au fost controlate 19 mijloace de transport.

În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 205 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 87.000 de lei. Dintre cele 205 sancțiuni contravenționale, 56 au fost aplicate conform Legii nr. 61/1991 pentru nerespectarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și linștii publice și 126 au fost aplicate pentru constatarea unor nereguli pe linie rutieră.

Sancțiuni contravenționale

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și pentru alte situații descoperite în urma controalelor, după cum urmează:

– 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

– 2 sancțiuni pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese.

Spre exemplu, un bărbat din comună Strunga a fost sancţionat contravențional, conform Legii nr. 55/2020, deoarece a fost depistat în incinta magazinului pe care îl administrează, fără a purta mască de protecţie.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași

ISU a efectuat 6 misiuni, din care: 2 misiuni de transport către unități spitalicești, o mişune transport probe biologice, 3 misiuni de decontaminare biologică și 3 alte misiuni. IPJ a efectuat efectuat 134 misiuni specifice.

IJJ a efectuat 10 misiuni de cooperare cu IPJ. Serviciul de Ambulanță Județean a executat 90 misiuni, din care: 35 misiuni de transport către unități spitalicești, 5 misiuni de transport de probe biologice, 43 misiuni de decontaminare biologică și 7 alte misiuni.

MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 18 militari și un mijloc auto. DSP a efectuat 20 misiuni, din care: 2 inspecții și 18 alte misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

Activități derulate la nivel național

În urma activităților derulate în data de 4 iulie 2020, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, împreună cu autoritățile locale au verificat noaptea trecută  3.909 operatori economici și 23.221 persoane.

La activități au participat peste 5000 de polițiști, aproximativ 2000 de jandarmi, 390 polițiști de frontieră, 200 cadre ISU, 1456 polițiști locali, 96 reprezentanți din cadrul ANSVSA, 46 inspectori ANPC, 96 reprezentanți ai structurilor Ministerului Sănătății, 59 angajați ai Ministerului Muncii, 15 oficiali din cadrul Ministerului Transportului, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Au fost aplicate 1.781 sancțiuni contravenționale, în valoare de 821.735 lei, dintre care:

– 41 sancțiuni contravenționale operatorilor economici pentru organizarea de activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții, în valoare de 53.000 lei.

– 8 sancțiuni contravenționale (avertisment) persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții;

– 789 sancțiuni contravenționale în valoare de 91.400 lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

– 49 sancțiuni contravenționale în valoare de 55.500 lei, pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese ;

De asemenea, în cadrul acțiunilor desfășurate au fost aplicate 470 sancțiuni contravenționale, în valoare de 180.440 lei, pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, conform Legii nr. 61/1991.

Adauga un comentariu