Prima pagină » Local » Activități cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. Zeci de copii participă la evenimentul din Piața Unirii

Activități cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. Zeci de copii participă la evenimentul din Piața Unirii

02 apr. 2025, 13:19,
Redacția BZI în Local

În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD) cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.

Astăzi se împlinesc 16 ani de la prima celebrare a acestei zile, fiind marcată pentru prima dată în decembrie 2007 când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate ziua de 2 aprilie drept Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD), pentru a sublinia necesitatea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism.

La Iași se desfășoară un eveniment în Piața Unirii, la care participă circa 100 de copii cu autism. Aceștia au primit baloane, dansează și sunt incluși în diverse activități.

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

În mai 2014, a 67-a Adunare Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție intitulată ”Eforturi cuprinzătoare și coordonate pentru gestionarea tulburărilor din spectrul autismului”, care a fost susținută de peste 60 de țări, printre care și România, care îndeamnă Organizația Mondială a Sanatății să colaboreze cu statele membre și agențiile partenere pentru a consolida capacitățile naționale de a aborda tulburările din spectrul autist (TSA) și alte dizabilități de dezvoltare. În acest sens, OMS și partenerii recunosc nevoia de a consolida abilitățile guvernelor de a promova sănătatea și bunăstarea tuturor persoanelor cu autism.

În ultima decadă, progresul considerabil realizat în creșterea conștientizării autismului și a răspunsului de sănătate publică la nivel mondial a mers împreună cu studii epidemiologice care ne oferă indicatori obiectivi ai impactului autismului, inclusiv estimări ale cazurilor precum și impactul lor social și economic asociat.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism (1).

În România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3% (95% CI: 13,6–15,1%) (2).

Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdiagnosticate.

Tulburările din spectru autist sunt tulburări de dezvoltare care, în general, pot fi diagnosticate în primii doi ani de viață ai copilului, dar în funcție de severitatea simptomelor, diagnosticul poate fi întârziat până la vârsta școlară. Copiii cu autism au dificultăți în comunicarea și relaționarea cu ceilalți, putând avea comportamente neobișnuite, repetitive, care urmează anumite rutine.

Unele dintre simptomele pe care le pot remarca părinții sunt:

– copilul evită sau are dificultăți în menținerea contactului vizual cu ceilalți;

– copilul nu răspunde la nume până la vârsta de 9 luni;

– lipsa exprimării non-verbale a stărilor emoționale precum fericire, tristețe, surprindere etc;

– copilul nu reacționează la jocurile simple interactive, până la vârsta de 12 luni;

– lipsa abilităților lingvistice;

– preferință pentru izolare, copilul alege să se joace singur, nefiind interesat să se joace cu ceilalți copii.

Diagnosticul și inițierea timpurie a terapiei sunt importante pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Neexistând modalități de prevenire, urmărirea comportamentului copilului și adresarea către medicul specialist în situația în care considerați că bebelușul nu se dezvoltă normal, sunt foarte importante.

Abilitățile și nevoile persoanelor cu autism variază și pot evolua în timp. Chiar dacă unele persoane cu autism pot trăi independent, altele au dizabilități severe și necesită îngrijire și sprijin pe tot parcursul vieții.

De aceea, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD) își propune să reliefeze obstacolele cu care se confruntă zilnic persoanele cu autism precum și cei care trăiesc împreună cu aceste persoane. Fiind o problemă globală de sănătate, în creștere, autismul este o problematică care dobândește din ce în ce mai multă înțelegere. De aceea, acțiunile ce au loc cu ocazia celebrării WAAD sunt realizate în scopul creșterii nivelului de cunoștințe despre copiii și adulții care se confruntă și trăiesc cu o tulburare de spectru autist.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în România până pe 26 mai
Evz.ro
Situație gravă la granița României. Serviciile au oameni cu inteligență redusă și fără cultură
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Dezvăluiri incendiare la dezbaterea electorală. Trei milionari ai României au pus mâna pe o COMOARĂ URIAȘĂ a ȚĂRII
Dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`