Găuri în parchet, acoperite cu covoare, obiecte de mobilier rupte, băi insalubre, mucegai. Acestea sunt condițiile în care trăiesc 102 beneficiari ai Centrului de Servicii Sociale „C.A. Rosetti” Iași, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Iași
Centrul oferă servicii specializate de asistență, suport și recuperare pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Condițiile sunt precare, iar investiții nu se pot face, deoarece există un plan de închidere. Până atunci, beneficiarii trăiesc în acest fel.
Iată condițiile în care trăiesc beneficiarii Centrului de Servicii Sociale „C.A. Rosetti”
Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti”, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Iași, are, în prezent, 102 beneficiari. Condițiile în care copiii cu handicap sever trăiesc sunt precare, însă nu se pot realiza investiții în acest sens, deoarece există un plan de închidere a centrului.
„Centrul de Servicii Sociale «C.A. Rosetti» Iași are, în prezent, 102 beneficiari. Noi avem un plan de închidere, prin construirea a șase căsuțe de plan familial și un centru de zi. De asemenea, a șaptea căsuță va fi preluată de la DGASPC. Planul nostru prevede ca toți beneficiarii să fie mutați în aceste case de tip familial”, spune Maria Abălașei, șef Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti” Iași.
Pe trei etaje există module în care stau copiii cu handicap sever și probleme de comportament. Un dintre acestea este alcătuit din dormitor, din camera de zi unde își desfășoară activitățile și din baie. Găurile din parchet sunt acoperite de covoare, o canapea din care ies niște bucăți de metal în care copiii s-ar putea tăia, pereții sunt degradați, corpurile de iluminat sunt sparte, iar prize neizolate. Băile sunt insalubre, într-un modul existând una în care ușile sunt într-o stare deplorabilă. Acestea nu se închid, iar intimitatea copiilor nu există.
„Capacitatea maximă într-o cameră este de cinci persoane, dar unii copilași își exprimă dorința de a sta mai mulți, așa se explică prezența și a șase paturi într-o cameră. Ei ne roagă să îi lăsăm să stea așa, pentru că și-au format niște relații de prietenie și nu putem să îi despărțim”, adaugă Maria Abălașei, șef Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti” Iași.
Ultima reabilitare a avut loc în anul 2008
În prezent nu se pot face investiții, deoarece există un plan de închidere, prin două proiecte complementare. Copiii vor fi mutați în case de tip familial, iar acestea vor fi gata până la finalul anului 2023.
„Nu se pot face investiții, deoarece este un plan de închidere”, declară Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.
Ultima reabilitare majoră a centrului a avut loc în anul 2008, iar până când copiii vor fi mutați în aceste case de tip familial vor sta în continuare în condiții precare.
„Ultima reabilitare majoră a acestui centru a avut loc în anul 2008. Aici sunt copii cu dizabilități, cu handicap sever și tulburări de comportament, deci așa se pot explica și unele obiecte stricate, cum ar fi ușile. Este o categorie de beneficiari dificilă, dar ceea ce mă bucură este faptul că avem stabilitate în personalul pe care îl avem”, a spus Maria Abălașei.
În data de 28 iunie 2023, Centrul de Servicii Sociale „Ion Holban” a primit licența, iar 20 de copii ce trebuiau să fie realocați în Centrul de Servicii Sociale „C.A Rosetti”, pentru care s-au și pregătit camerele, nu vor mai fi mutați.
„20 de copii din Centrul de Servicii Sociale «Ion Holban» vor fi realocați în acest centru, dacă nu va fi obținută licența provizorie, termenul fiind luni, 31 iulie 2023. Le-am pregătit deja camerele și le-am văruit”, adaugă Maria Abălașei, șef Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti” Iași.
Umflata asta nu este soția subprefectului Bogdan Abalasei? Rușine sa va fie fiindca țineți copiii în aceste condiții mizerabile. Eu nu înțeleg cum asemenea oameni mai sunt în funcții văzând aceste imagini înfiorătoare.
acolo se vinde mancarea handicapatilor
curand vor fi vanduti la tigani ca sa-i scoata la cersit
Uite-te la ia cât dulapul lui haram de mare de la atâta îmbuibate. Astea nu au suflet. O mâncat mâncarea copiilor sărmani. La pușcărie ie locul ei pe ani grei să nu mai persecute copii țării și să-i trimită na în mizerii. Niște foame analfabete au ajuns mari directoare. Și urcat în capul profesorilor de elită.
Vin eu fac eu rezolv eu!Praduiesc eu ,dau pe topogan eu.