Actualitate

Adrian Câciu spune că „există spaţiu şi mai există şi necesitate” pentru majorarea pensiilor anul viitor

Publicat: 01 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Câciu spune că există spaţiu şi mai există şi necesitate pentru majorarea pensiilor anul viitor
Adrian Câciu spune că „există spaţiu şi mai există şi necesitate" pentru majorarea pensiilor anul viitor

Adrian Câciu a declarat astăzi că „există spaţiu şi mai există şi necesitate” pentru majorarea pensiilor anul viitor. Ministrul finanțelor nu a avansat, însă, și un procent, acesta adăugând că decizia finală va fi luată în coaliţia de guvernare.

Întrebat dacă există spațiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023, Adrian Câciu spune că nu știe care este procentul, însă există spaţiu şi mai există şi necesitate. Decizia finală în ceea ce privește pensiile va fi luată în Coaliţie.

„Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari” , a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

Adrian Câciu: „Procentul va fi decis”

Potrivit acestuia, trebuie să se ţină cont şi de posibilităţile financiare, dar şi de prognozele pentru anul viitor. Adrian Câciu susține că trebuie implementat PNRR, apoi sunt investiții de făcut.

„Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze. Avem de implementat PNRR, avem de făcut investiţii, avem partea de asigurare a resurselor pentru educaţie, pentru sănătate, pentru apărare şi lucrurile se vor pune toate pe masă.

De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020″, a subliniat Adrian Câciu.

Social-democrații vor majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%

Social-democrații vor majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei. Oficialul din Guvern a spus că impactul bugetar al creșterii pensiilor este de 11 miliarde de lei.

„Vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați. Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă.

Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile, contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000. A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi.

Adauga un comentariu