Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, a vorbit despre reacțiile adverse ce pot să apară după administrarea vaccinului anti-COVID-19. Adrian Marinescu este de părere că reacțiile adverse nu au legătură cu eficiența ulterioară a vaccinului anti-COVID.
„Discutăm despre un mit. Nu este nimic adevărat. Nu are legătură modul în care reacţionează organismul nostru la ser cu felul în care se potenţează sistemul imunitar. În principiu, putem să nu avem absolut nimic, iar la zece zile de la doza de rapel să fim imuni la SARS-CoV-2. Şi acest lucru se întâmplă la orice vaccin, nu numai la cel anti-COVID”, a declarat Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu: „Astfel de reacţii au loc după doza de rapel“
Medicul infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală consideră că efectele adverse sunt normale și figurează în prospectul vaccinurilor. Acesta a precizat că în cele mai multe cazuri efectele sunt locale, roșeață și durere ușoară în zona administrării, iar reacții mai puternice, dar care nu ne pun viața în pericol, pot apare după rapel.
„Se întâmplă mai rar să fie o simptomatologie de tip febră, dureri de cap, dureri de muşchi, o stare generală modificată, care, de asemenea, se corectează în maximum câteva zile. Se mai pot înregistra frisoane sau stări relative de oboseală. Nu numai că nu ne pun viaţa în pericol, dar nici nu ne împiedică activitatea zilnică, în general. La marea majoritate a pacienţilor, acestea trec fără niciun tratament în câteva ore, cel mult o zi. Cel mai frecvent, astfel de reacţii au loc după doza de rapel, pentru că sistemul imunitar este oarecum potenţat în acel moment. Totuşi, repet, acestea nu sunt obligatorii şi nu au legătură cu modul în care ne imunizăm, nu sunt dovada că vaccinul funcţionează”, a mai spus Adrian Marinescu.
Beatrice Mahler: „Reacţiile adverse după rapel arată o eficienţă a celei de-a doua doze!“
Și Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a vorbit despre reacțiile adverse ce pot să apară după rapelul vaccinului anti-COVID-19. Beatrice Mahler a susținut că reacţiile la rapelul vaccinului contra COVID-19 sunt mai frecvente decât în cazul primei doze, iar pentru unele persoane, chiar dacă nu le pun viaţa în pericol, aceste efecte adverse sunt uneori agresive sau chiar greu de explicat.
„Este un răspuns al organismului la acea proteină care o introduce vaccinul la a doua doză, un răspuns care indică faptul că organismul recunoaşte acea particulă şi imunitatea lui răspunde. E o eficienţă, dacă vreţi, a celei de-a doua doze, ne arată că vaccinul funcţionează. Aceste reacţii adverse nu sunt prezente la toate persoanele, o parte din oameni au o imunitate care răspunde mai dinamic, nu înseamnă boală, nu înseamnă afectarea pe termen lung a stării de sănătate, ci un răspuns al organismului la vaccin, răspuns care indică faptul că imunitatea lor e eficientă. Oamenii nu trebuie să se teamă.
Cei cu efecte adverse trebuie să-şi administreze o medicaţie care reduce durerea musculară, puseul febril, medicamente simptomatice şi să fie liniştiţi. Această simptomatologie se remite în câteva ore, maxim o zi. Iar dacă simptomele nu pot fi manageriate acasă, să sune medicul de familie sau să meargă din nou la centrul de vaccinare”, a declarat Beatrice Mahler.