Actualitate

Beatrice Mahler, despre reacţii adverse după rapel: „E o eficienţă a celei de-a doua doze!“

Publicat: 11 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Beatrice Mahler despre reacţii adverse după rapel E o eficienţă a celei de-a doua doze
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din București

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a vorbit joi, 11 februarie, despre reacțiile adeverse ce pot să apară după rapelul vaccinului anti-COVID-19. Beatrice Mahler a susținut că reacţiile la rapelul vaccinului contra COVID-19 sunt mai frecvente decât în cazul primei doze, iar pentru unele persoane, chiar dacă nu le pun viaţa în pericol, aceste efecte adverse sunt uneori agresive sau chiar greu de explicat.

„Este un răspuns al organismului la acea proteină care o introduce vaccinul la a doua doză, un răspuns care indică faptul că organismul recunoaşte acea particulă şi imunitatea lui răspunde. E o eficienţă, dacă vreţi, a celei de-a doua doze, ne arată că vaccinul funcţionează. Aceste reacţii adverse nu sunt prezente la toate persoanele, o parte din oameni au o imunitate care răspunde mai dinamic, nu înseamnă boală, nu înseamnă afectarea pe termen lung a stării de sănătate, ci un răspuns al organismului la vaccin, răspuns care indică faptul că imunitatea lor e eficientă. Oamenii nu trebuie să se teamă”, a declarat Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „Această simptomatologie se remite în câteva ore“

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală a precizat că se teme ca oamenii să nu devină reticenţi în faţa vaccinului şi să refuze imunizarea tocmai din cauza acestor reacții adverse ce pot să apară după rapel.

„De cele mai multe ori, cei cu efecte adverse trebuie să-şi administreze o medicaţie care reduce durerea musculară, puseul febril, medicamente simptomatice şi să fie liniştiţi. Această simptomatologie se remite în câteva ore, maxim o zi. Iar dacă simptomele nu pot fi manageriate acasă, să sune medicul de familie sau să meargă din nou la centrul de vaccinare”, a mai spus Beatrice Mahler.

Adrian Marinescu: „Nu trebuie să ne alarmăm”

Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din București, a spus că paralizia facială după vaccinare este o reacție adversă extrem de rară, care nu trebuie să ne alarmeze. Mai mult, aceasta nu prezintă riscul de a deveni permanentă. Medicul a vorbit despre această reacție adversă, în contextul în care trei cadre medicale au reclamat până acum efecte secundare puternice, imediat după administrarea serului anti-COVID-19. Cei trei medici au avut o paralizie ușoară a feței, dar și alte simptome.

„Nu trebuie să ne alarmăm – paralizia facială periferică, numită și paralizia Bell, înseamnă practic afectarea nervului facial printr-un sindrom inflamator, cel mai adesea. Este trecută într-adevăr între efectele adverse și în cazul vaccinului împotriva SARS-COV-2, dar intră la reacții foarte rare. Ca să ne dăm seama că este așa, putem să vedem că în lume, din multe milioane care deja s-au vaccinat, vom număra pe degete aceste cazuri. Oricum, sunt situații care se rezolvă foarte repede”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Întrebat dacă există riscul ca paralizia facială să se permanentizeze, dr. Adrian Marinescu a răspuns:

„Nu, nu există acest risc. Să știți că cei care au avut un prim episod cu paralizie facială au o probabililate foarte mică, de 5-6% de a repeta și în viitor. Sunt persoane care au de obicei un istoric: ori au mai avut paralizii faciale, ori un anumit istoric ce poate să predispună”, a explicat Marinescu.

Adauga un comentariu