Actualitate

Adrian Năstase: „Asta e cartea de citit dacă vrem să înţelegem lumea în care am trăit sau vom trăi“

Publicat: 16 ian. 2021
Adrian Năstase, fost premier al României
Adrian Năstase, fost premier al României

Fostul lider PSD Adrian Năstase recomandă o carte care oferă mai multă claritate asupra lumii în care trăim.

Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, a spus despre cartea lui Jack Devine că trebuie citită pentru a înţelege lumea în care trăim.

„Cartea lui Jack Devine, publicată, în traducere, de Editura Mediafax, în 2020, este povestea unui maestru al spionajului american și al operațiilor clandestine în diferite zone ale lumii, înainte și după încheierea Războiului rece. Este relatarea unui fost ofițer CIA care a participat sau a condus unele dintre cele mai cunoscute momente de tensiune internațională din ultimile decenii: înlăturarea lui Allende în Chile, înfrângerea sovieticilor în Afganistan (prin echiparea mujahedinilor/ talibanilor cu celebrele rachete sol-aer Stinger și transporturile masive de arme către aceștia), urmărirea cartelului lui Escobar, scandalul Iran/Contraș, etc). Din păcate, nu ne dă detalii despre operațiunile din Europa de Est, de după căderea comunismului.

În prezent, este președintele „The Arkin Group”, care se ocupă de spionajul economic privat. Cartea este foarte interesantă prin informații (auto-cenzurate, desigur) dar și prin comentarii. Iată câteva dintre ele: „Nu încape nicio îndoială că avem nevoie de un serviciu clandestin care poate face și altceva decât să lupte în războaie deschise. Înțelegerea și manipularea mediului politic și economic din țările străine, o misiune fundamentală a CIA, este și unul din cele mai puternice moduri de a proteja interesele SUA în străînătate”.

El mai arată că această acțiune nu trebuie direcționată doar spre schimbarea unor regimuri politice ci și spre ”influențarea și monitorizarea unor oficiali guvernamentali” (p. 411). Și mai adaug un citat relevant : „În luptele internaționale, ideile continuă să aibă, la fel ca în trecut, o mare importanţă. Cea mai bună ideologie câștigă aproape întotdeauna…”(p.414). Cred că este o carte de citit în vremea pandemiei dacă vrem să înțelegem lumea în care am trăit sau vom trăi.”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Adrian Năstase: „Da, am vrut cu adevărat să mă sinucid!“

Fostul lider PSD Adrian Năstase a declarat recent că în momentul arestării sale a vrut cu adevărat să se sinucidă. Acum, fostul premier consideră că asta a fost o tâmpenie, dar a considera că este un gest de ”maximă umilință” să meargă la închisoare.

„Da, a fost o tâmpenie! Da, aşa am simţit atunci, pentru că mi s-a părut un gest de maximă umilinţă şi nu am acceptat atunci poveste asta. Sigur, mai târziu am privit diferit lucrurile, dar era un alt moment. Aici, de fapt, poliţistul care m-a împiedicat atunci să duc până la capăt gestul respectiv, deci îi datorez viaţa în mare măsură pentru că, practic el a blocat revolverul şi a introdus mâna, ne-am bătut acolo. Soţia mea şi acum păstreză costumul care e rupt la genuchi şi haina pătată.”, a declarat Adrian Năstase, la KanalD.

Adrian Năstase: „Le-am arătat semnele mele de pe gât“

Fostul lider social democrat susține că a încercat să explice că gestul făcut atunci a fost real, dar că au existat persoane care au pus la îndoială tentativa sa de sinucidere.

„Eu am explicat la un moment dat, câţiva idioţi au pus la îndoială gestul meu de atunci şi am, şi la mine pe blog şi am transmis şi prin nişte scrisori deschise unuia dintre cei care au dispărut dintr-o televiziune. Şi i-am pus să citească un drept la replică conţinând raportul medicilor legişti, pentru că vă daţi seama unii ar fi dorit să scoată din zona respectivă o explicaţie, iar altora le-am arătat semnele mele de pe gât şi nu este cazul să fac lucrul ăsta, acum privesc mai detaşat lucrurile“, a menționat Adrian Năstase.

Comentarii
  • Titlul e „Ma cheama Nastae si sug pwla-n 14 case’ Daca vreti sa cititi ceva recomand „Truth Is a Lonely Warrior” by James Perloff Daca e musai cu spioni „Spies of the Deep” by W. Craig Reed Muwe Bombonel , puscarias CURupt in CWR

  • Cartea recomandata de Nastase este buna. Trebuie insa citita atent. Implicatiile importante nu sunt enuntate. Cine gandeste, le gaseste, uneori chiar disimulate subtil in text. Veti descoperi cum am ajuns o colonie.

    Dar daca vreti o carte care sa va prezinte situatia in mod exact si riguros, cu date si cifre verificabile, va recomand „Capitalul in Romania postcomunista” – Editura Academiei, 2018, scrisa de Florin Georgescu.

Adauga un comentariu