Actualitate

Adrian Severin la BZI LIVE: „Eu nu cred că Rusia ar avea nevoie să atace Transnistria şi cu atât mai puţin Moldova”

Publicat: 28 feb. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Adrian Severin la BZI LIVE Eu nu cred că Rusia ar avea nevoie să atace Transnistria şi cu atât mai puţin Moldova
Adrian Severin la BZI LIVE

Fostul ministru al Afacerilor Externe și europarlamentarul Adrian Severin a discutat la BZI LIVE despre zonurile împrățtiate de partea ucraineană, respectiv șeful SBU, care spune că situaţia nu este cea mai uşoară pentru Republica Moldova, în contextul în care Federaţia Rusă încearcă să răstoarne guvernul constituţional, dar este încrezător că aceste tentative – despre care chiar Ucraina a avertizat Chişinăul – vor eşua.

Adrian Severin la BZI LIVE

Adrian Severin a discutat în emisiunea BZI LIVE de marți, 28 februarie, despre faptul că Kievul a confirmat că şi-a întărit securitatea la graniţa cu teritoriul separatist al Republicii Moldova, însă a spus că o face doar pentru a contracara o eventuală provocare din partea forţelor ruse care sunt staţionate în Transnistria ca forţe de menţinere a păcii.

Este vorba de efective de circa 1.600 de soldaţi pe care Moscova îi menţine în Transnistria de la începutul anilor 90, în ciuda faptului că în 1999 şi-a asumat un angajament internaţional de a-i retrage.

„Eu nu cred că Rusia ar avea nevoie să atace Transnistria şi cu atât mai puţin Moldova. Şi pe de altă parte, nu cred că pot să o facă în acest moment. Ei sunt unde sunt, peste Nipru, cum să ajungă acolo? Deocamdată e Odessa în drum şi nu cred că ar fi atât de simplu să o ocupi şi să treci peste ea. Deocamdată nu cred că e necesară o asemenea extindere a războiului spre Moldova şi în al doilea rând, mi se pare că nici nu este posibilă o asemenea operaţiune.

În acelaşi timp, cred că cel mai mare depozit de muniţie şi de armament are două probleme: pe de o parte, eu nu mai ştiu cât de vechi sunt aceste muniţii şi arme şi cât mai sunt ele utilizabile. M-am ocupat şi eu ca preşedinte al OSCE-ului… Numai noi facem tâmpenii din astea, de premii de bună purtare. Ştiu foarte bine această situaţie şi de atunci se punea problema retragerii armatei ruse de acolo, dar se punea problema pericolului prin care deterioarea acestui armament îl poate prezenta pentru mediul înconjurător. Deci eu mă întreb cât e utilizabil mai este acest arsenal.

Pe de altă parte, sunt absolut sigur că ruşii nu sunt proşti şi că ar face un lucru pe care l-ar face oricare dintre noi: că şi-ar mina acest depozit şi dacă ar ajunge armatele ucrainene în preajma depozitului, l-ar arunca în aer şi l-ar distruge în doi timpi şi trei mişcări.

Ce cred eu, că nu atât cât să facă rost de muniţie şi armament, dar este altceva: este extinderea războiului internaţional, fără a intra direct şi implică NATO, fără implicarea NATO. NATO nu doreşte să intre în conflict cu Rusia, pentru că lucrurile ar fi foarte complicate, dar, în masura în care ruşii ar încerca o lovitură de stat la Chişinău, aceasta ar fi ocazia pentru Ucraina să ocupe Transnistria, ceea ce doreşte de multă vreme şi să se extindă la vest, să fim lămuriţi: ruşii încearcă să se extindă în Donbas,, ucrainenii doresc şi ei să se extindă spre Vest, spre Basarabia. Din punctul ăsta de vedere, nimeni nu este înger.

Iar pe de altă parte, ar fi un motiv pentru România, cu binecuvântarea NATO, să între ea în război să îi apere pe moldoveni, că ei nu mai au armată. Pentru că ea ar avea un motiv, că suntem fraţi şi surori, şi astfel ar fi problema că NATO să nu intre în război. Ci intră o ţară NATO, România, ca să sprijine Moldova, faţă de care are datorii morale şi istorice.

Atunci vă daţi seama că prin România, sprijinul va fi cu mult mai important”, a spus Adrian Severin.

Comentarii
  • Bai dar Transnistria are autonomie teritoriala si este teritoriu rus , de ce Rusia sa atace Transnistria? Nu mai cunostem istoria sau cum?

  • Nu cunosc nimic oile spălate pe creier.
    Singurul atac poate fi făcut sub steag fals, chiar de către ucronazisti pentru a atrage nato in razboi direct. Transnistria via Moldova via România.

  • Nu are nicio intentie Rusia sa atace Rep. Moldova. Astea-s idioteniile lui zelinski dupa ce trage iarba ca sa destabilizeze R Moldova , sa arate cu minciunile lui ca Rusia vrea si alte teritorii

  • Nu va intra Nato in razboi! Nu se face jocul lui zelenschi!!!! Putem noi sa intram si sa- i macelarim si pe nazistii ucrainieni, asa vor ei numai razboaie

Adauga un comentariu