Local

Aeroportul Iași cumpără o autospecială pentru incendii, în valoare de 1,2 milioane de euro

Publicat: 02 dec. 2022
Aeroportul Iași cumpără o autospecială pentru incendii în valoare de 12 milioane de euro
O autospecială de ultimă generație va fi livrată la Aeroportul Internațional Iași

La finalul lunii ianuarie 2023, Aeroportul Internațional organizează o licitație pentru furnizarea unei autospeciale. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic

Aeroportul Internațional Iași organizează noi achiziții. Astfel, pe data de 18.01.2023, autoritatea contractantă va organiza o licitație pentru furnizarea unei autospeciale pentru intervenții în caz de incendii. Valoarea estimată a contractului este de 6.182.000 de lei, fără TVA, aproape 1,2 milioane de euro.

„Echipamentul furnizat trebuie să fie nou, fără alți proprietari anteriori, producție recentă – nu mai mult de 2 ani – complet echipat, gata pentru operare. Ofertantul se va angaja ca în situația în care, la data livrării, legislația va impune diverse autorizări, fără de care echipamentul nu ar putea fi utilizat, să întreprindă toate demersurile necesare pentru obținere.

Echipamentul trebuie să asigure suplimentarea capacității de apă disponibile la locul intervenției și rata de dispersie a amestecului spumogen. Autospeciala trebuie să aibă capacitatea de a lucra independent, cu apa din rezervorul propriu și din alte surse sau în cooperare cu alte autospeciale ori ale pompierilor militari, echipate pentru intervenții, cu apă și spumă. Autospeciala trebuie să se poată realimenta cu apă, prin mijloace proprii, din surse exterioare de apă”, se arată în caietul de sarcini.

Autoritatea contractantă a lansat o licitație și pentru furnizarea serviciilor de pază.

Aeroportul Iași cumpără autospecială pentru incendii

Conform caietului de sarcini, autospeciala trebuie să aibă o masă de 6,5 tone, o înălțime de 3,9 metri și să aibă posibilitatea de a atinge viteza maximă de 110 km/h.

„Să asigure moduri diferite de deplasare, deplasare în caz de urgență/alarmă pentru timp de intervenție cât mai scurt (coordonare transmisie/motor, astfel încât să fie menținută constantă turația motorului, indiferent de viteză, pe putere maximă), deplasare cu funcționare pompă de apă (coordonare transmisie/motor/ajustare turație motor pentru funcționarea pompei), deplasare normală”, se mai arată în documentația procedurii. Motorul trebuie să fie Turbo Diesel, 550 – 800 CP, cu 18.000 cm³.

Rezervorul de apă trebuie să aibă o capacitate utilă de 15.000 de litri și să fie compartimentat pentru a preveni balansul la pornire, în curbe sau în timpul frânării.

La Aeroportul Internațional a fost alocată suma de 140.000 de euro pentru curățenie

Totodată, Aeroportul Internațional Iași a demarat și procedura pentru furnizarea serviciilor de curățenie. Au fost depuse trei oferte din partea Alpinpolaris SRL (Iași), Terra Clean Service SRL (Tulcea) și Naf Cleaning Services SRL (Iași).

Conform documentației, ofertanții trebuie să aibă în dotare trei aspiratoare cu spălare, șase aspiratoare profesionale cu filtru, două aspiratoare pentru apă, un curățător cu presiune, două mături manuale, o mașină profesională spălat-uscat pardoseli cu acumulatori, două mașini frecat – aspirat pardoseli etc. Serviciile de curățenie vor fi asigurate pentru terminalele T2 și T3. Contractul are o valoare estimată de 700.000 de lei, fără TVA, aproape 140.000 de euro. De precizat că Protecția Consumatorilor a aplicat amenzi din cauza condițiilor de igienă din terminalele aeroportului.

Autospeciala va ajunge la Aeroportul Iași după ce vor fi evaluate ofertele și va fi semnat contractul.
Comentarii
  • Mizerie ca in acest aeroport nu gasesti in alta parte ,cei de la control stau la aparate si vorbesc urat cei 7 ani sunt lipsa ,nu mai zic de uniformele fetelor care sunt de baruri dar de asa servici de informatii asa angajati.

Adauga un comentariu