Local

Aeroportul Iași va gestiona 3,5 milioane de pasageri anual! Proiectul va ajunge la Comisia Europeană

Publicat: 25 sept. 2021
Terminalul T3 de la Aeroportul Internațional Iași
Proiectul privind modernizarea Aeroportului Iași va ajunge la Comisia Europeană, noua facilitate urmând a deservi circa 3,5 milioane de pasageri anual. Investiția se ridică la 91 de milioane de euro

Noul proiect de modernizare de la Aeroportul Iași va ajunge pe masa Comisiei Europene. Proiectul cu o valoare de 91 de milioane de euro va beneficia de fonduri europene pentru creșterea capacității de procesare a pasagerilor. Recent, plenul Consiliului Județean și-a dat girul pentru ca Aeroportul să se poată împrumuta pentru susținerea investiției

Un nou terminal va fi construit pentru procesarea a 3,5 milioane de pasageri anual. Noul proiect de modernizare de la Aeroportul Iași va ajunge la Comisia Europeană pentru obținerea unei finanțări de 91 de milioane de euro. Consiliul Județean (CJ) Iași a aprobat zilele trecute ca Aeroportul să poată demara procedurile pentru contractarea unui împrumut necesar cofinanțării investiției. Conducerea CJ a avut discuții și cu reprezentanții Aeroportului Iași și ai firmei care face proiectul pentru a vedea ultimele detalii ale investiției. Modernizarea aerogării ieșene se va derula în mai multe etape.

Aeroportul Iași va fi modernizat cu fonduri europene

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a menționat că proiectul modernizării Aeroportului Iași va ajunge în cel mai scurt timp pe masa Comisiei Europene.

„Mă întâlnesc foarte des cu echipa de la Aerportul Iași și cu proiectantul Consitrans pentru a ne asigura că etapele proiectului ce privește dezvoltarea aeroportului decurg conform graficului de lucru. Avem în față cel mai mare proiect de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Iași – un demers necesar pentru a crește capacitatea de procesare a numărului de pasageri, astfel încât aeroportul să fie principala poartă de comunicare și legătură a Iașului și Moldovei cu vestul țării și cu întreaga lume. Vorbim, evident, de unul dintre pilonii de bază pentru dezvoltarea economică județeană și regională”, a mai precizat Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași.

Circa 3,5 milioane de pasageri procesați anual

Conducerea CJ Iași a mai spus că prin noul proiect se va ajunge la o cifră de 3,5 milioane de pasageri procesați anual. Noul terminal T4 va prelua fluxul de curse externe.

„În acest scop, avem nevoie de o infrastructură aeroportuară care să poată susține această creștere și ne dedicăm în continuare toată energia pentru ca până la finalul anului 2023 să avem un nou aeroport, care va procesa 3.5 milioane de pasageri, cu o capacitate extinsă a parcării și o infrastructură care să facă legătura cu municipiul Iași și toate celelalte căi conectate la viitoarea autostradă A8”, a mai menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Noul aeroport va fi legat de viitoarea Autostradă A8 Iași – Târgu Neamț

Șefii județului au precizat că noul aeroport ar urma să aibă legătură directă cu viitoarea Autostradă A8 Iași – Târgu Neamț.

„Am punctat încă o dată acest aspect în ședința lucrativă pentru că atât aeroportul, cât și celelalte obiective strategice ale Iașului, cum va fi și Spitalul Regional de Urgență, trebuie să aibă legături rutiere directe cu A8”, a mai precizat șeful județului.

Proiectul modernizării Aeroportului Iași a fost deja avizat de plenul Consiliului Județean Iași, investiția urmând a se derula pe zona de vest.

Comentarii
  • tembeli , rapoarte facute si aprobate de tampiti,, aeroportul Schipol din Amsterdam , nod KLM, „gestioneaza” cam 1. 5 mil pasageri pe an.

Adauga un comentariu