Afacerile cu flori din Iași sunt afectate de scumpirile din ultima perioadă. Florarii spun că au crescut cheltuielile cu 50 la sută, iar din această iarnă situația ar putea fi mai grea
Afacerile florarilor din Iași nu mai sunt atât de profitabile, ca în anii trecuți, din cauza cererii scăzute din partea clienților și a scumpirilor din ultima perioadă. Florarii spun că au fost nevoiți să mai crească prețurile la flori, cu câțiva lei, pentru că și costurile de producție au crescut cu 50 la sută. Aceștia se tem de faptul că vremurile grele abia au început, iar în iarnă va fi și mai greu pentru această industrie.
„Cei care vând la tonete, cum suntem noi, au probleme cu lipsa clienților. Nu avem clienți, oamenii nu vor să dea bani pe flori, pentru că preferă să cumpere ceva de mâncare, că banii sunt puțini și toate s-au scumpit. Noi am vândut petunii, mușcate, ce a mai luat lumea pentru casă și grădină, dar a fost mai slabă vânzarea ca anul trecut. Norocoși sunt cei cu evenimentele, pentru că au comenzi multe cu nunțile și cumătriile și mai scot din cheltuieli, în acest sezon”, susține Ionuț Mircescu, florar din Iași, ce are afacerea de peste 10 ani.
În județul Iași, mai există însă și florari ce cresc răsadurile în sere și nu aduc doar flori din Olanda. Constantin Ciofu, din comuna Țuțora, este unul dintre producătorii de flori ce reușește să se mențină pe piață și în vremuri dificile.
Producătorul din Iași susține că anul acesta au crescut cu 50 la sută costurile de producție, după ce s-a scumpit materia primă, precum apa și curentul electric.
De la florarul din comuna Țuțora cumpără toți reprezentanții firmelor și clienții care locuiesc pe o rază de 100 de kilometri distanță de Iași, din toate orașele din Moldova.
„Dacă fac un calcul, acum mă costă cu 50 la sută mai mult să produc florile. Prețul la pământ e dublu, de la 60 de lei la 130 de lei, apa e scumpă, iar noi udăm mai des din cauza secetei, curentul electric e și el mai scump. Când trag linie, văd că abia reușesc să încep un nou sezon de flori. Acum s-au vândut petuniile, mușcatele, dar se cam termină sezonul lor. Noi traversăm perioade dificile și lucrurile ar putea să se înrăutățească. Vedem ce va fi la iarnă. Dar sigur vin vremuri grele! Dacă nu ai curent, căldură, cu ce mai crești florile? Așteptăm să crească pensiile, salariile (n. r. – râde)”, spune Constantin Ciofu, florar din Țuțora.
Industria floristică a fost afectată de pandemia COVID-19, iar florarii au fost la un pas de a închide afacerile.
Nu toți au mai reușit să facă față scumpirilor din ultima perioadă, de aceea au dispărut din Iași multe chioșcuri unde se vindeau flori de sezon.
Acum, pe tarabele florarilor, se mai găsesc puține flori, iar acelea sunt mai scumpe cu câțiva lei. Astfel, cea mai ieftină petunie e 20 de lei, iar cea mai scumpă, 35 de lei. Cei care vor buchete cu trandafiri, crini sau combinații de flori plătesc cel puțin 35 de lei pentru un buchet mic. Aranjamentele florale sunt mai scumpe, prețul minim fiind de 40 de lei. Florarii au fost nevoiți să se adapteze pandemiei și au vândut produsele online, însă clienții le-au comandat numai pentru ocazii speciale. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea singurului florar din Iași care se plimbă pe străzile din oraș și vinde flori.
Afacerile cu flori din Iași au fost închise și din cauza lipsei personalului, spun specialiștii.
Cel din fotografie este un cersetor ….