Titlurile zilei

Afaceriștii din Iași au scos o avere din conturi din cauza muncitorilor! Mișcări importante în combinațiile cu vinuri. Turiștii sunt atrași cu căsuțe montate în câmp – FOTO

Publicat: 19 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afaceriștii din Iași au scos o avere din conturi din cauza muncitorilor Mișcări importante în combinațiile cu vinuri. Turiștii sunt atrași cu căsuțe montate în câmp - FOTO
Viticultorii înlocuiesc oamenii cu utilajele agricole pentru că nu mai găsesc zilieri. Viticultorii din Iași au plătit pentru o combină de recoltat strugurii 250.000 de euro, iar utilajul culege 100 de tone de struguri, pe zi

Producția de struguri de anul acesta va fi mai mare față de cea din anul 2020. Viticultorii înlocuiesc oamenii cu utilajele agricole, pentru că nu mai găsesc zilieri. Aceștia au plătit 250.000 de euro pentru o combină de recoltat strugurii, iar utilajul culege 100 de tone de struguri, pe zi

Viticultorii din Iași susțin că anul 2021 va fi unul bun din punct de vedere al producției, dar vor începe recoltarea cu două săptămâni de întârziere, din cauza frigului din primăvara acestui an.

„Vom culege strugurii cu vreo două-trei săptămâni întârziere, după 10 septembrie. Nu reușim să mecanizăm totul, chiar dacă așa ar fi poate mai simplu pentru noi. Am avut și 1.500 de oameni la cules, dar anul acesta avem doar 300 – 400. Aducem de prin toată Moldova, mai ales la culesul soiurilor supercalitative ca Tămâioasa Românească și Grasa de Cotnari. Sperăm ca în 2 – 3 ani să mecanizăm aproape 80 la sută din suprafață. Eu eram împotriva culesului mecanizat, în urmă cu 2 ani, dar ce să facem, ne adaptăm situațiilor actuale”, susține Constantin Deleanu, fondatorul brandului „Cotnari”, ce deține o suprafață viticolă de 1.650 de hectare.

Fondatorul brandului „Cotnari” susține că a achiziționat 4 combine cu care să recolteze 100 de tone de struguri, pe zi. Un astfel de utilaj costă între 250.000 de euro și înlocuiește munca a 100 de zilieri.

„Eficiența este mai mare față de cea la culesul manual. Teoretic, pot să utilizez combina timp de 5-6 ani, dar probabil poate fi utilizată mai mult timp dacă este întreținută”, mai spune Constantin Deleanu, fondator „Cotnari”.

Recoltarea strugurilor va începe cu două săptămâni de întârziere, susțin producătorii din Iași

Mare parte din producția din Cotnari pleacă la export în Europa, SUA, Canada, Japonia, Rusia sau China. Soiurile produse în Iași sunt Frâncușa, Feteasca Albă, Feteasca Neagră și Busuioacă de Bohotin. Specialiștii din domeniul viticol mai spun că vor să mărească suprafața cu viță-de-vie anul viitor și din acest motiv este nevoie de un utilaj pentru recoltat.

„Anul acesta începe recoltarea după data de 10 septembrie. Producția va fi mult mai bună ca anul trecut. Vom vedea și cum va fi producția, ce cantitate de zahăr vor avea strugurii. Noi nu avem probleme cu oamenii la cules, momentan, dar plantația este gândită astfel încât să fie recoltată mecanizat. Cu siguranță în 2-3 ani nu vor mai fi zilieri în fermele viticole, ci vor fi înlocuiți de combine pentru cules. Poate pe o suprafață mică, la anumite soiuri, va mai fi culesul manual. Anul trecut am înființat plantația tânără, pe 50 de hectare. În total avem 217 hectare cu viță-de-vie, la Moșna și Cozmești. Vrem să mai plantăm o suprafață de 50 de hectare. Per total, anul acesta va fi un an bun pentru noi”, a precizat Ilie Ciomaga, oenolog în cadrul casei de vinuri „Bucium”, din Iași.

Unul dintre vinurile unice, produse în Iași, este vinul din mure, al lui Ilie Ciomaga.

Marian Olteanu, viticultor din Iași: „Condițiile sunt de 4 stele, cu încălzire în pardoseală”

Un alt viticultor din Iași care a mărit exploatația și a adoptat o nouă metodă de atragere a turiștilor, chiar în plantația cu viță-de-vie, este Marian Olteanu. Tânărul antreprenor vrea să creeze spații de cazare chiar în mijlocul viei, sesiuni de degustare de vin și să îmbunătățească procesul de producție prin achiziționarea unor utilaje noi.

„Anul trecut am adus și prima căsuță pe care am amplasat-o în vie. Vrem să mai luăm încă șapte, dar căutăm surse de finanțare europeană. Intenționam să obținem banii necesari în măsura 3, dar aceasta s-a închis, astfel că așteptăm noi programe care să ne ajute să facem ce ne-am propus. Nu vrem să facem credite. O astfel de căsuță costă 25.000 de euro plus TVA. Nu e o căsuță de tabără. Condițiile sunt de 4 stele, cu încălzire în pardoseală. Are 24 de metri pătrați, cu o suprafață vitrată foarte mare, care oferă o imagine și o experiență memorabilă. Are toate condițiile.

O să încercăm să le grupăm câte trei-patru, astfel încât, chiar dacă sunt grupuri diferite, să nu interacționeze unii cu alții. Am avut deja turiști care să încerce această experiență. De exemplu, a venit un grup de 20 de danezi care au vrut să încerce această experiență, dar și grupuri din alte județe din țară”, susține Marian Olteanu, fondator Gramma, care deține o suprafață de peste 40 de hectare cu lac, vie și proprietăți.

Ieșenii au cumpărat în pandemie vinurile din soiurile Rose și Busuioacă de Bohotin

Producătorul de vinuri din comuna Bârnova, din Iași, susține că și în plantația sa recoltarea va începe cu întârziere.

„Vom începe recoltarea după data de 15 septembrie, pentru că a înflorit via cu două săptămâni întârziere. Nu producția ne îngrijorează, ci vânzările. Faptul că nu s-au vândut câteva mii de sticle de vin, pe lună, s-a văzut și a fost greu pentru noi. Am vândut online foarte mult. Noi vindeam 80 la sută din producție în HoReCa și când s-au închis restaurantele s-a văzut în vânzările noastre. Clienții din toată țara au cumpărat online și am rămas surprinși că mulți au fost din Iași. De departe cel mai vândut sortiment a fost Rose-ul și apoi Busuioaca de Bohotin. Soiurile noastre sunt Aligote, Fetească Regală, Fetească Albă. Anul acesta am mai plantat 3,5 hectare cu viță-de-vie”, mai spune Marian Olteanu, viticultor din Iași.

În anul 2020 erau înregistrate peste 11.000 de hectare cu viță-de-vie. Vinul produs la Iași, în anul 2020, a fost mai bun, dar mai puțin, din cauza secetei extreme.

Adauga un comentariu