Economic Local

Vinul produs la Iași va fi mai puțin, dar mai bun, din cauza secetei extreme din 2020. Viticultor: „Producția va scădea semnificativ din punct de vedere cantitativ. În schimb, avem o calitate fitosanitară foarte bună”

Publicat: 18 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vinul produs la Iași va fi mai puțin dar mai bun din cauza secetei extreme din 2020. Viticultor Producția va scădea semnificativ din punct de vedere cantitativ. În schimb avem o calitate fitosanitară foarte bună
Vinul produs la Iași va fi mai puțin în anul 2020, dar mai bun din punct de vedere calitativ, din cauza secetei extreme din 2020

Viticultorii susțin că vor avea o producție mai mică din cauza secetei extreme din 2020, dar vinul produs la Iași va fi de o calitate superioară. Seceta extremă din acest an a afectat sectorul viniviticol, astfel că producătorii din Iași estimează o producție redusă față de anul 2019. Chiar dacă ieșenii au revenit din străinătate, viticultorii spun că forța de muncă din acest domeniu rămâne în continuare o problemă pentru că nu vor munci în fermele din Iași

Viticultorii susțin că vor avea o producție mai mică din cauza secetei extreme din 2020, dar vinul produs la Iași va fi mai dulce și mai calitativ. Vinurile din acest an vor fi mai bune din punct de vedere calitativ, iar dacă producția va fi mai redusă, acest lucru va determina o calitate mai bună a vinului, spun producătorii din Iași. Ieșenii au sute de hectare cu viță-de-vie înființată cu fonduri europene acordate prin programele de reconversie derulate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Numai în Iași au fost acordate fonduri de aproximativ un milion de euro.

Ilie Ciomaga, oenolog: „Dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, randamentul va fi unul mic”

Una dintre cele mai mari podgorii din Iași este în zona Cotnari și aparține Casei de Vinuri „Bucium”. Anul acesta producătorii estimează o producție bună, astfel că vinul produs la Iași din podgoria Cotnari va fi mai dulce.

„Până în momentul de față totul e ok. Dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, randamentul va fi unul mic. Noi am avut anul trecut o producție de 9 tone la hectar, iar anul acesta încă nu putem să estimăm, pentru că nu am început culesul. Deocamdată este masă vegetală, acumularea de zahăr e destul de mare, dar nu contează doar asta. Noi vom începe recoltarea după data de 10 septembrie 2020. Avem zilieri tot din zonă, de unde luăm de obicei. Să nu credeți că cei care s-au întors din Anglia vin să culeagă strugurii la noi. Avem nevoie de vreo 60 de persoane care să ne ajute la cules”, susține Ilie Ciomaga, oenolog al Casei de Vinuri „Bucium”.

Florin Stegariu, viticultor: „Producția de struguri va scădea semnificativ din punct de vedere cantitativ. În schimb, avem o calitate fitosanitară foarte bună”

Florin Stegariu, producător de vinuri din Strunga, susține că vinurile vor fi de o calitate superioară în anul 2020.

„Este prematur să facem estimări cu exactitate legate de pierderile generate de secetă. Producția de struguri va scădea semnificativ din punct de vedere cantitativ. În schimb, avem o calitate fitosanitară foarte bună, strugurii sunt sănătoși, vremea ne-a permis să efectuăm la timp lucrările de întreținere a plantațiilor, de aceea credem că noile vinuri din recolta acestui an vor oferi o experiență senzorială unică și irepetabilă”, susține Florin Stegariu, fondator Strunga Winery.

Viticultorii din Iași au mărit exploatațiile viniviticole cu ajutorul fondurilor europene obținute de la APIA

Primele 41,6 hectare din plantația din Strunga au fost înființate în anul 2013 și sunt pe rod din anul 2017, iar anul acesta urmează să intre pe rod o plantație nouă, de 45 de hectare, cu 5 soiuri noi. „Ambele plantații au fost înființate pe dealurile Calda și Pârjolita, prin programul de reconversie și restructurare în viticultură. Suprafața totală este de 86,6 hectare și avem în portofoliu Tămâioasa Românească, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc. Balanța înclină către soiurile românești, producem 50 la sută vinuri albe, 30 la sută rose și 20 la sută vinuri roșii și încercăm să valorificăm fiecare recoltă la potențialul maxim din punct de vedere calitativ”, mai spune Florin Stegariu.

Florin Stegariu: „Forța de muncă în viticultură, dar și în celelalte domenii agricole va rămâne o mare problemă”

Florin Stegariu mai spune că în continuare viticultorii se confruntă cu lipsa forței de muncă.

„În viticultură este nevoie de zilieri, majoritatea lucrărilor sunt efectuate manual, tehnologia nu reușește să înlocuiască intervenția umană în totalitate. Nu putem aduce persoane din străinătate din cauza costurilor ridicate. Ca măsură de siguranță, în perioada campaniei de recoltare, aducem oameni din mai multe zone ale Moldovei, le oferim mâncare și facilități de cazare pe toata perioada, pentru a nu risca pierderea momentului optim de recoltare, lucru esențial pentru obținerea vinurilor de calitate. Forța de muncă în viticultură, dar și în celelalte domenii agricole va rămâne o mare problemă”, încheie Florin Stegariu.

Viticultorii spun că vinul produs la Iași în anul 2020 va fi mai bun, dar mai puțin din cauza secetei

Un alt producător din Iași care are o plantație viticolă tânără este Ionuț Năstăsescu care deține 20 de hectare de viță-de-vie. Acesta susține că producția va fi redusă din cauza secetei extreme din anul 2020, dar situația nu va fi atât de gravă așa cum s-a întâmplat în cazul fermierilor din Iași care au grâu sau porumb.

„Viticultura este singurul sector care nu este grav afectat de secetă, așa cum s-a întâmplat în cazul fermierilor care au culturi mari. Cel mai sigur vom avea un vin de o calitate mai bună în acest an, dar mai puțin. Noi vom începe în aproximativ 2-3 săptămâni să culegem strugurii”, susține Ionuț Năstăsescu.

Adauga un comentariu