Sport

AFAN a reacționat rapid după ce cluburile au decis să micșoreze contractele jucătorilor din Liga I

Publicat: 28 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AFAN a reacționat rapid după ce cluburile au decis să micșoreze contractele jucătorilor din Liga I

Reprezentanții Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) au reacționat rapid după ce în spațiul public au apărut tot mai multe informații concrete legate de micșorarea salariilor fotbaliștilor. Gigi Becali a și explicat de ce a luat o astfel de măsură.

„Recomandăm conducătorilor cluburilor să nu apeleze la soluții imorale și lipsite de orice suport legal și le reamintim apelul conducătorilor din fotbalul românesc la solidaritate în această perioada grea. Suntem ferm convinși că respectivii nu se refereau la solidaritatea între cluburi sau între cluburi și FRF/LPF. Se refereau la solidaritatea între toți factorii care compun fotbalul românesc: jucători, antrenori, medici, cluburi și foruri organizatoare, pentru a găși o soluție care să minimizeze pierderile tuturor”, este chintesența comunicatului.

Mesajul AFAN pentru patronii Ligii 1

Dar, iată comunicatul integral: Emilian Hulubei a semnat comunicatul trimis de către cei de la AFAN către mass-media.

„În ceea ce privește situația contractuală a jucătorilor în perioada crizei provocată de coronavirus, apreciem că poziția adoptată de unele cluburi de a nu acorda nicio indemnizație jucătorilor pe această perioadă este total neetică. Au fost cluburi care au considerat că ajutorul acordat de stat în valoare de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, ar fi suficient pentru sportiv, înțelegând ca întreg costul situației de criză să-l suporte sportivul și eventual statul prin indemnizația acordată.

Recomandăm conducătorilor cluburilor să nu apeleze la soluții imorale și lipsite de orice suport legal și le reamintim apelul conducătorilor din fotbalul românesc la solidaritate în această perioada grea. Suntem ferm convinși că respectivii nu se refereau la solidaritatea între cluburi sau între cluburi și FRF/LPF. Se refereau la solidaritatea între toți factorii care compun fotbalul românesc: jucători, antrenori, medici, cluburi și foruri organizatoare, pentru a găși o soluție care să minimizeze pierderile tuturor. Trebuie conștientizat, o dată pentru totdeauna, că fotbalul are că actor principal jucătorul. Jucător care are o familie de întreținut, o rată de plătit sau un părinte de sprijinit. Și a cărui viață este dată peste cap de măsurile unilaterale luate din dorința meschină a unor conducători de a economisi sau de a recupera pierderile anterioare cauzate de managementul deficitar”, se arată în comunicatul AFAN.

Mai corectă ar fi negocierea

Sindicatul fotbaliștilor consideră că ar fi corect ca jucătorii și cluburile să negocieze eventuale scăderi ale salariilor.

„AFAN consideră că soluția corectă este negocierea directă între cluburi și jucători, negociere care să pornească de la valoarea indemnizației astfel cum este prevăzută în contract și care să fie finalizată cu o soluție proporțională, echitabilă și agreată în comun de ambele părți contractuale.

Precizăm că soluția legislativă stabilită prin OUG 30/2020 privind acordarea ajutorului de stat în valoare de 75% nu a fost soluția legislativă propusă de AFAN, sindicatul solicitând că regimul contractelor de activitate sportivă în perioada de suspendare a contractului din inițiativa structurii sportive să fie identic cu cel al contractelor de muncă, respectiv jucătorilor să le fie plătit cel puțin 75% din salariile pe care le aveau contractual, indiferent că această valoare urma să fie acoperită de club sau printr-o soluție mixtă (cluburi și stat)”, mai spune Emilian Hulubei, președintele AFAN.

Adauga un comentariu