Lifestyle

Afecțiuni periculoase asociate cu deficit de vitamina D

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afecțiuni periculoase asociate cu deficit de vitamina D
Corpul uman isi ia procura vitamina D de la soare

 Corpul uman sintetizează în mod natural vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui, dar iarna o astfel de producție devine imposibilă sau insuficientă pentru a o alimenta. 

Lipsa vitaminei D poate duce la tensiune arterială crescută.

Dacă organismului îi lipsește vitamina D, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială devine cu 32% mai mare. Vitamina D controlează inflamația din organism, iar deficiența acesteia contribuie la dezvoltarea proceselor inflamatorii cronice care afectează sistemul vascular.

Dovezile sugerează că un număr semnificativ de copii cu astm bronșic nu au, de asemenea, vitamina D. Aportul adecvat de vitamina D ajută la curățarea căilor respiratorii.

Carii dentare. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și a fosforului, substanțe nutritive esențiale pentru oase și dinți sănătoși. În consecință, deficitul de vitamina D poate duce la slăbirea atât a articulațiilor, cât și a smalțului dinților și poate provoca dezvoltarea cariilor.

Cancer. Mulți oameni de știință cred că deficitul de vitamina D crește riscul de a dezvolta tumori maligne, în timp ce completarea acestui deficit poate reduce riscul și poate îmbunătăți prognosticul bolii. Studiile privind utilizarea vitaminei D la pacienții cu cancer au arătat că protejează celulele de mutațiile nedorite și previne proliferarea celulelor defecte în organism – pacienții cu cancer cu niveluri mai ridicate de aport de vitamina D rămân în remisie mai mult timp. Vitamina D este benefică în special pentru pacienții cu cancer colorectal și de sân.

Răceală și gripă. Vitamina D este un element esențial în sistemul de apărare al organismului: reduce daunele inflamatorii ale celulelor albe din sânge și crește producția de celule imune, ajutându-l să combată răcelile, gripa și alte infecții. Cu un deficit de vitamina D, resursele imune slăbesc, începem să ne îmbolnăvim mai des.

Obezitatea poate fi un simptom al lipsei vitaminei D

Obezitatea și diabetul de tip 2 asociat depind în mare măsură de nivelurile de vitamina D. din organism. Ajută la reducerea hormonului paratiroidian, care pe termen lung ajută la scăderea în greutate, crește nivelul de leptină, un hormon care controlează depozitarea grăsimilor și este responsabil pentru senzația de plinătate. și, de asemenea, menține hormonul de stres cortizol sub control, a cărui activitate constantă contribuie și la obezitate.

Când organismului îi lipsește vitamina D, rata reacțiilor chimice metabolice încetinește. Drept urmare, grăsimea se acumulează și crește riscul de inflamație și diabet.

Artrita reumatoida. Aproape jumătate dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă suferă de deficit de vitamina D. În rândul pacienților cu poliartrită psoriazică, nivelul celor care au deficiență în această vitamină este chiar mai mare – 62 la sută. Medicii cred că proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei D ajută la ameliorarea simptomelor artritei, iar lipsa acesteia le va agrava.

Adauga un comentariu