Economic Local

AFIR a plătit 1,1 milioane de euro, fonduri europene, fermierilor din Iași care investesc în pomicultură. Livezi cu cireși sau nuci vor fi înființate în județ în anul 2020

Publicat: 04 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AFIR a plătit 11 milioane de euro fonduri europene fermierilor din Iași care investesc în pomicultură. Livezi cu cireși sau nuci vor fi înființate în județ în anul 2020
AFIR a plătit ieșenilor care vor să investească în domeniul pomicol 1,1 milioane de euro, fonduri europene

Fermierii din Iași care vor să obțină profit din investițiile în pomicultură au primit de la AFIR 1,1 milioane de euro în anul 2020, fonduri europene. Cu banii primiți de la Uniunea Europeană, beneficiarii vor înființa livezi cu cireși sau nuci pe aproximativ 20 de hectare. Ieșenii vor investi între 300 și 500.000 de euro în plantațiile pomicole din județ. Fermierii din Iași au încasat în anul 2020 fonduri europene de aproape 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural.

Fermierii din Iași care vor să obțină profit din investițiile în pomicultură au primit de la AFIR 1,1 milioane de euro în anul 2020, fonduri europene. Beneficiarii din Iași vor înființa plantații pomicole în comunele Cristești, Bârnova și Bălțați, pe aproximativ 20 de hectare de teren agricol. În ultimii ani a crescut numărul beneficiarilor interesați de investițiile în acest domeniu, fiind deja înființate plantații pomicole pe o suprafață de 16 hectare. În livezile cu cireși, nuci sau cele mixte au fost investite fonduri europene în valoare de 800.000 de euro.

Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Beneficiarii din Iași pot primi banii europeni și pentru reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole. AFIR a plătit beneficiarilor din Iași care au investit fonduri europene în mediul rural aproape 20 de milioane de euro în acest an.

50.000 de euro, fonduri europene pentru tinerii din Iași care vor să devină fermieri cu acte în regulă

Tinerii fermieri din Iași pot solicita de la AFIR sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 disponibilă până la data de 15 octombrie 2020. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt destinați tinerilor care se reîntorc din străinătate și vor să devină fermieri.

Tinerii reîntorși din străinătate vor putea accesa 50.000 de euro, fonduri europene, pentru a se instala ca tineri fermieri

Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri din Iași care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează. În această sesiune de finanțare vor putea accesa fonduri europene și tinerii fermieri din Iași, dar și din restul țării care au revenit din străinătate. Aceștia au la dispoziție 20 de milioane de euro pe care îi pot accesa pentru a dezvolta afaceri în mediul rural, cu fonduri nerambursabile.

Ieșenii au investit 13 milioane de euro în afacerile din mediul rural, bani obținuți prin intermediul grupurilor de acțiune locală

GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. În județul Iași sunt 12 GAL-uri. Acestea sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași-Sud Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare și GAL Dealurile Bohotinului. Numai în ultimii 2 ani ieșenii au dezvoltat afaceri în mediul rural cu 13 milioane de euro.

Adauga un comentariu