Razboi în Ucraina

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va face verificări cu privire la „bomba murdară” în Ucraina

Publicat: 28 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va face verificări cu privire la bomba murdară în Ucraina
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita săptămâna aceasta două obiective ucrainene, la cererea autorităţilor de la Kiev

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita săptămâna aceasta două obiective ucrainene, la cererea autorităţilor de la Kiev, pentru a face verificări cu privire la „bomba murdară” din Ucraina. Anterior, Rusia a menționat că nu intenționează să folosească arme nucleare, însă a acuzat Ucraina că ar fi implicată într-un proces de pregătire a unei „bombe murdare”.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a anunțat că va trimite o echipă pentru a inspecta două situri din Ucraina, la cererea guvernului, pentru a vedea dacă există semne de „activităţi nucleare nedeclarate”. Invitația Ucrainei de a vizita locațiile este un răspuns la acuzațiile recente ale Rusiei potrivit cărora două instituții din Ucraina ar fi fost implicate în pregătiri pentru producerea unei bombe murdare. Moscova nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

AIEA, verificări cu privire la „bomba murdară”

Potrivit unui comunicat, AIEA vor face verificări independente în Ucraina, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuza Ucraina ca a şters dovezile pregătirii pentru o „bombă murdară”. Anterior, acesta a menţionat ca Ucraina intenţionează să folosească o armă radioactivă „pentru a putea spune mai târziu ca Rusia a fost cea care a lansat un atac nuclear”.

„Inspectorii vor efectua o verificare independentă (…) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear”, a explicat directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi.

În urmă cu o lună, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că a inspectat unul dintre cele două amplasamente. Ei au menţionat că „nicio activitate nucleară nedeclarata nu a fost găsită acolo”. Bomba de care vorbeşte Rusia nu este o bombă nucleară, ci una convențională cu materiale radioactive care să fie pulverizate sub formă de praf în momentul explozie.

Putin anunţă că nu intenţionează să folosească arme nucleare în Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, 28 octombrie 2022, că Moscova nu are nicio intenţie să folosească arme nucleare în Ucraina.

„Nu vedem nicio necesitate pentru acest lucru. Nu are niciun rost acest lucru, nici din punct de vedere politic şi nici militar”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe a experţilor în politică externă internaţională.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit cu omologul său francez despre eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o „bombă murdară”, însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

După ce Statele Unite, Marea Britanie și Franţa au declarat că nu cred afirmaţiile lansate de guvernul de la Moscova despre intenţia Ucrainei de a folosi o „bombă murdară” pe teritoriul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a venit cu un răspuns, catalogând drept inconsecvente declaraţiile potrivit cărora Moscova ar fi cea vrea să folosească o „bombă murdară”.

„Vă pot comunica că astăzi sau mâine, această chestiune va fi examinată și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Negările nefondate ale omologilor noștri occidentali că toate acestea ar fi o ficțiune și că Rusia este cea care de fapt intenționează să facă ceva similar pentru a da vina pe regimul Zelenski, nu este o discuţie serioasă. Unii însă dintre interlocutorii noștri au propus să discutăm informațiile pe care le deţinem la un nivel profesonist militar. Aceasta este abordarea pe care am susținut-o”, a precizat ministru de Externe.

În urma invitaţiei guvernului de la Kiev, inspectorii Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică vor face verificări cu privire la „bomba murdară”, după ce statul ucrainean a fost acuzat că ar fi implicat în pregătiri pentru producerea unei bombe murdare.

Adauga un comentariu