Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ai scaun deschis la culoare? Cat de grav este acest lucru
Ai scaun deschis la culoare? Cat de grav este acest lucru

Ai scaun deschis la culoare? Cat de grav este acest lucru

24 feb. 2021, 12:40,
în Sanatate

Uneori, scaunele sunt mai deschise decât în ​​mod normal. Cat de grav este acest lucru? De obicei, bilirubina, un produs de descompunere, se excretă atât în ​​urină, ca urobilină, dar și în scaun ca stercobilină. Acest pigment maro dă culoarea scaunului. În absența degradării bilirubinei, scaunele sunt sărace în stercobilină și își schimbă culoarea. Scaunele decolorate pot fi albicioase, cenușii sau maro pal.

Cauzele scaunelor deschise la culoare: alimente, medicamente, diaree, hepatită

Cauzele pot fi alimentare (dezechilibru alimentar), medicamentoase (legate de consumul de medicamente) sau patologice (legate de o boală). Toate bolile care provoacă obstrucția căilor biliare și care previn secreția de stercobilină pot fi responsabile de acest simptom: pietre care se formează în căile biliare, boli inflamatorii (colangită sclerozantă), anumite tipuri de cancer (cancer al capului, pancreasului, cancer al ficatului, cancerul tractului biliar etc.), hepatita (A, B, C sau alcoolică) sau chiar anumite parazitoze.

Dar scaunele pot fi, de asemenea, ușor decolorate în cazul unui episod diareic. Scaunele sunt încărcate cu pigmenți pe tot parcursul călătoriei prin intestine și colon. Cu cât se mișcă mai repede, cu atât au mai puțină perioadă de timp pentru a se încărca cu pigmenți. În cazul diareei, scaunele sunt, prin urmare, mai moi decât de obicei.

Simptome: scaune albe, lichide, spumoase

Simptomele care însoțesc decolorarea scaunelor variază în funcție de cauză.

În cazul pietrelor, acestea vor fi însoțite de dureri abdominale, febră, icter și urină închisă la culoare.

În cazul cancerului de cap pancreatic, acestea vor fi însoțite de pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate și mâncărimi.

În cazul insuficienței pancreatice, scaunele sunt grase pe lângă faptul că sunt limpezi și pot fi însoțite de dureri severe, greață, vărsături și pierderea în greutate.

În boala Gibert, care determină creșterea bilirubinei în sânge, scaunele pot fi de culoare maro deschis sau galben pal. Boala Gibert provoacă, de asemenea, îngălbenirea albului ochilor. Această boală este moștenită și nu este gravă.

Scaunele deschise la copii

Scaunele deschise la copii pot fi legate de dieta lor (cantități, proporții etc.), de o lipsă de absorbție legată de un parazit sau chiar de o funcționare deficitară a ficatului (hepatită). Pentru a determina cauza, este imperativ să consultați un medic care va prescrie examinările necesare.

Scaune deschise la bebeluș sau sugar

La sugari, scaunele decolorate pot fi un simptom al unei boli hepatice rare numită colestază neonatală. Această boală se datorează de obicei unei obstrucții a căilor biliare. Această boală, dacă nu este tratată foarte repede, poate duce la ciroză hepatică care necesită transplant hepatic. Colestaza neonatală este cauza a 80% din transplanturile de ficat la copii.

Ai scaun deschis la culoare? Cat de grav este acest lucru?

Dacă scaunele decolorate nu sunt neapărat legate de o patologie gravă, este esențial să căutați cauza rapid pentru a putea acționa rapid, dacă este necesar. Scaunele anormale care persistă câteva zile sunt întotdeauna un motiv pentru a merge la medic.

Scaune deschise la culoare: când să consultam un medic?

Scaunele anormale care persistă câteva zile sunt întotdeauna un motiv pentru a merge la medic. Medicul va prescrie în mod sistematic un test de sânge legat de boli hepatice (bilirubină, gamma GT, haptoglobină…), apoi o ecografie a ficatului pentru identificarea sau eliminarea obstrucțiilor biliare, a tumorilor sau a cirozei.

La nou-născuți, prezența scaunelor clare ar trebui să ducă la consultatie cât mai repede posibil, colestaza neonatală poate avea consecințe grave dacă nu este îngrijită foarte repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024