Eveniment-Social

Ajunul Nașterii Domnului 2020. Cele mai importante tradiții de sărbătoarea Crăciunului

Publicat: 24 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ajunul Nașterii Domnului 2020. Cele mai importante tradiții de sărbătoarea Crăciunului
Tradițiile de Ajunul Nașterii Domnului 2020 vor fi afectate de pandemia COVID-19

Astăzi, 24 decembrie 2020, creștinii sărbătoresc Ajunul Nașterii Domnului. Ajunul Crăciunului este și o zi plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Anul acesta însă, din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, gospodarii nu își vor mai deschide larg ușile pentru a primi colindătorii ce vestesc Nașterea Domnului

Creștinii de pretutindeni sărbătoresc în cursul zilei de astăzi, 24 decembrie 2020, Ajunul Nașterii Domnului. Această zi este una plină de tradiții și obiceiuri, zi ce vestește Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Sunt datini și obiceiuri care s-au perpetuat peste secole, fiecare zonă a țării fiind plină de tradiții. Acestea sunt respectate cu sfințenie de fiecare gospodar pentru a avea belșug în anul ce bate la ușă. De exemplu, în ajunul Crăciunului se pun pe masă un colac și un pahar cu apă, și asta deoarece se crede că sufletele celor răposați vin în această noapte pe la casele lor.

Totodată, în ajunul Crăciunului, cei ce cresc albine nu dau nimic din casă ca acestora să le meargă bine și să nu părăsească stupul pe vremea roitului. În Ajunul Crăciunului nu e bine ca oamenii să se ia la bătaie, iar acolo unde este datina de a tăia porcul în ziua de Crăciun, gospodinele pregătesc o mâncare din carne macră de porc, cu ceapă și slănină, din care sunt ospătați cei dintâi dintre străinii ce le calcă pragul casei.

Tradiții de Ajunul Nașterii Domnului 2020

Tradițiile mai spun și că nu este bine ca în ajunul Crăciunului să fie pus pe masă mai întâi rachiul, pentru că nu el are întâietate, ci bucatele. În ajunul Crăciunului se leagă pomii cu paie, pentru ca acești pomi să lege rod bogat, iar tot în această zi se ung pâinile pe deasupra cu muruială de făină de grâu, ca ele să nu crape, iar cu muruiala care a rămas, se ung pomii din grădină, ca ei să fie în vară încărcați de roade. În ajunul Crăciunului se dă copiilor să mănânce bostan, pentru ca aceștia să fie grași peste an. În anumite sate din Transilvania se pune în ajunul Crăciunului, pe un scaun, în tinda casei, fân și pe el un colac pentru ca anul să fie mai bun. Astfel de tradiții se regăsesc peste tot în țară.

Restricții impuse din cauza pandemiei COVID-19. Sărbătoare limitată printre creștini

În seara zilei de 24 decembrie, până după miezul nopții, cete de copii merg din casă în casă cu colinda. Prin unele părți băieții, dar mai cu seamă cântăreții bisericești umblă cu icoana în ziua de ajunul Crăciunului, o icoană pe care este zugrăvită nașterea lui Iisus Hristos în mijlocul staulului. Anul acesta însă, Ajunul Nașterii Domnului va fi mult mai sărac. Din cauza pandemiei COVID-19 și a restricțiilor impuse la nivel local, sărbătoarea va fi una extrem de limitată. Credincioșii sunt sfătuiți să evite interacțiunile cu alte persoane, ceea ce face ca sărbătoarea să fie derulată în condiții speciale.

Adauga un comentariu