National

Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie, confirmat la Constanța

Publicat: 26 ian. 2021
noua tulpina a coronavirusului
Raportare a cazurilor COVID-19 în România

Încă un caz de infectare cu Sars Cov-2, noua tulpină B.1.1.7, a fost depistat, marţi, la un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța.

Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv.

În perioada 4 ianuarie -6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021, a ajunse  într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată.

În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01.

Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus.

DSP Constanța are în desfățurare o nouă anchetă pentru acest caz.

În prezent, pe teritoriul României au fost identificate 5 cazuri cu noua variantă de coronavirus SARS- Cov -2.

Cel de-al patrulea caz, confirmat luni, la Suceava

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 a fost depistată și la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în România din Marea Britanie în 5 ianuarie. Între timp, acesta a fost externat dar s-a reinternat în Spitalul Judeţean, la Secţia de Boli Infecţioase.

Pacientul a fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și, din 11 ianuarie, în Spitalul Județean Suceava. El a rămas internat acolo până în data de 22 ianuarie.

Când a devenit simptomatic, bărbatul era în carantină la domiciliu, precizează Ministerul Sănătății.

În data de 24 ianuarie, pacientul s-a reinternat în spitalul județean, la secția de Boli Infectioase, unde se află și în prezent, în investigații și tratament.

Primul caz de infectare cu noua tulpina Covid-19 din țară

Femeia depistată cu noua varianta a virusului Covid-19 a fost testată în urmă cu două săptămâni, dar confirmarea cu infectarea cu noua tulpină a venit după aproximativ 5 zile. Aceasta a spus că nu a fost plecată din România și nici nu a intrat în contact cu foarte multă lume.

Patru din cei șase membri ai familiei sale au fost pozitivați și doar în cazul ei analiza a scos la iveală tulpină nouă de COVID-19, care face haos în Marea Britanie.

Pacienta ce ar fi contractat această nouă tulpina precizează faptul că nu i s-ar fi dovedit cu documente că este infectată cu această nouă variantă.

”Nu mi s-a dovedit în acte, doar mi s-a confirmat. M-au sunat de la Matei Balș și mi-au spus că sunt purtătoare de tulpină nouă. Noi ne mai duceam la Matei Balș, de fiecare dată când aveam o problemă. Și am fost acolo special pentru testare, pentru că cea mică avea simptome gastrointestinale și tușea. După testarea de acolo au trecut 3 zile. Și după 3 zile mi-au spus că au văzut modificări. Dar copila nu are tulpină, nici nu știu ce să zic.. Are coronavirus, dar nu are noua tulpină, chiar dacă o alăptez, pentru că are doar 10 luni”, spune femeia.

În primele declarații ale femeii, aceasta nu crede că a avut noua tulpină.

”Cred că a fost o greșeală. Asta cred eu! Nu am fost niciodată în afara țării. Și nici în contact cu alte persoane. Pentru că de asta mă și întreb… de unde noua tulpină la mine..”.

Adauga un comentariu