Prima pagină » Local » Al IV-lea transplant în mai puţin de o lună a avut loc, astăzi, la Spitalul „Dr. C. I.” Parhon din Iaşi
Al IV-lea transplant în mai puţin de o lună a avut loc, astăzi, la Spitalul „Dr. C. I.” Parhon din Iaşi

Al IV-lea transplant în mai puţin de o lună a avut loc, astăzi, la Spitalul „Dr. C. I.” Parhon din Iaşi

17 feb. 2021, 11:05,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

În dimineaţa zilei de astăzi, 17 februarie 2021, a avut loc cel de-al patrulea transplant la Spitalul Clinic „Dr. C. I.” Parhon din Iaşi. Dr. Raluca Neagu Movilă, şefa Centrului Regional de Transplant din Iaşi a precizat faptul că donatorul este un bărbat venit de la Spitalul din Moineşti, Bacău, în vârstă de 57 ani, la care familia şi-a dat acordul pentru prelevarea tuturor organelor.

De la donatorul cadaveric au fost prelevate rinichii, corneea şi os-tendonul. Ţesutul osos a fost prelevat şi preluat de o echipă de la Spitalul Colentina din Bucureşti, acolo unde este singură bancă de os-tendon din România.

Al patrulea transplant are loc în aceste moment

Familia unui bărbat din Moineşti, Bacău, deşi este îndoliata şi îndurerată a decis să salveze vieţi, dând speranţe unor oameni care se afla la capătul puterilor. Astfel, cei doi rinichi vor salva doi pacienţi. Astăzi, 17 februarie 2021, a avut loc transplantul renal, urmând ca în zilele următoare să se facă şi transplantul de cornee la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

„Familia a dat acordul pentru toate organele, iar de la un donator au fost preluat rinichii, corneea şi os-tendonul. Bărbatul de 57 de ani a venit din spitalul de la Moineşti, Bacău. Transplantul renal este în curs de desfăşurare la Spitalul Parhon, iar în zilele următoare se va face şi transplantul de cornee la Spitalul Sf. Spiridon. Ţesutul osos a fost prelevat şi preluat de o echipă de la Spitalul Colentina, Bucureşti, acolo unde este singură bancă de os-tendon din România. Este a IV – a prelevare în mai puţin de o lună”, a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, şefa Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Două femei de peste 70 ani au primit transplant de cornee

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, a menționat în urmă cu două zile, 15 februarie 2021, faptul că este o adevărată bucurie pentru echipa ieşeană că s-au realizat aceste transplanturi. Evoluţia pacientelor de vârsta a treia care au primit ficat sau cornee este una favorabilă.

„S-a realizat atât transplant hepatic, cât şi cornean de la donatorul aflat în moarte cerebrală. Ficatul a fost primit de un pacient de 62 ani, pacient din judeţul Galaţi, care era primul pe lista de aşteptare din Iaşi. Este o bucurie pentru echipa de transplant din Iaşi. Evoluţia pacientului este favorabilă. Corneele au fost primite de două pacienţi de peste 70 de ani, din Moldova. Una din femeie este la primul transplant, a doua este la al doilea transplant. Speram că amândouă să-şi potă recapăta vederea”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Maraton de transplanturi la Iași

Dr. Raluca Neagu Movilă, şefa Centrului Regional de Transplant din Iaşi, a menţionat în data de 15 februarie 2021, faptul că în nici o lună de zile au fost înregistrate trei transplanturi.

„A fost un maraton, în două zile au fost 2 donatori consecutivi, femeie 37 ani, prelevat ficat, rinichi, cornee care au rămas la Iaşi, s-au transplantat la Iaşi la Spitalul Sf. Spiridon şi Spitalul Parhon, tânăr 21 ani, ficatul trimis la Bucureşti şi rinichii au rămas la Iaşi, la Spitalul Parhon. Trei transplanturi într-o lună, nu ai de unde să ştii niciodată câţi donatori vei avea. Este o luptă contracronometru”, a transmis dr. Raluca Neagu Movilă, şefa Centrului Regional de Transplant din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *