Andreea Romila, interpretă de muzică populară din Iași, absolventă de Drept şi ajutor de nădejde pentru familia sa, se mândrește cu o impresionantă colecție de piese vestimentare tradiționale. Tânăra a avut un parcurs lung, a trăit printre utilaje agricole şi albine, părinţii săi fiind agricultori şi apicultori
Andreea are doar 24 de ani şi o carieră pe care o iubeşte mult, în majoritatea timpului fiind pe scenă. Deşi a crescut, aceasta continuă să îşi ajute familia din Răducăneni oricând e nevoie. Mai mult, pe lângă proiectele sale, tânăra colecționează costume populare pe care le închiriază iubitorilor de folclor.
„Pasiunea mea pentru tot ce înseamnă tradițional și vintage este una bine consolidată. Pe lângă faptul că mă declar o înrăită colecționară de ii, de obiecte vestimentare ale portului popular românesc, mă declar îndrăgostită și de obiectele reinterpretate în stilul tradițional”, a precizat Andreea Romila.
Colecție impresionantă de ii
Andreea Romila este cunoscută în țară ca „Albinuța”, un preot catolic fiind persoana care a numit-o așa, motivul fiind precizat de reporterii BZI într-un articol anterior. Despre colecția sa, Andreea Romila spune că fiecare ie contează enorm, piesele prețioase având câte o poveste în spate.
„Nu am foarte multe ii, poate în jur de 30, dar colecția e deschisă. Am doar 23 de ani. Plăcerea asta vinovată se concretizează adesea prin stilul meu vestimentar, atât de plăcut influențat de tradițional. Spre exemplu, rochia pe care am purtat-o la nuntă a fost gândită special să spună povestea despre ce înseamnă ia în viața mea. Și până la urmă, despre sufletul meu atât de naționalist”, a spus Andreea Romila.
Piesele vestimentare, adunate de la bătrâni
Cele mai multe obiecte vestimentare sunt luate de la bătrânii care încă mai fac ii tradiționale.
„Majoritatea acestor obiecte sunt achiziționate de la oameni care se ocupă cu adunarea acestora de prin sate, de la bătrâni, prezentându-le apoi în diverse târguri cu tematică meșteșugărească sau, mai nou, pe diverse rețele de socializare. Ceea ce eu cumpăr, în materie de costume populare, nu sunt noi. Marea lor majoritate au în spate o poveste de mulți ani.
Deși nu știu povestea adevărată, nu cunosc generațiile ce au îmbrăcat o anumită ie, de cele mai multe ori creez eu o poveste, îmi imaginez drumul care le-a adus în mâinile mele. Este mare lucru să ai o ie! De fapt, ce este o ie? Găsind o definiție, undeva în sufletul și gândul meu, ia este acel buchet de cusături, conceput cu multă atenție, cu zile de muncă, de obicei îmbogățit de aurul mărgelelor așezate cu bun gust, învelită în dragoste și dăruire, pentru că, de cele mai multe ori, iile reprezintă liantul care leagă generațiile între ele, pe străbunică de bunică, de mamă, de fiica mamei, de fiica fetei.
Ia este un element menit să te facă să te simți frumoasă, specială, fiică sau fiu de Românie”, a menționat Andreea Romila.