Sanatate

Albul ochilor, îngălbenit: Când se întâmplă asta și când ar trebui să mergi la medic

Publicat: 11 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Albul ochilor îngălbenit Când se întâmplă asta și când ar trebui să mergi la medic
Când albul ochilor devine galben, înseamnă de obicei că există o problemă undeva în organism

Se spune despre ochi că sunt oglinda sufletului, dar sunt și o oglindă a sănătății. Atunci când albul ochilor devine îngălbenit înseamnă că acesta este determinat de un nivel anormal de ridicat al bilirubinei. Aceasta este o substanță galbenă care se găsește în bilă, o substanță care descompune grăsimile.

Când albul ochilor devine galben, înseamnă de obicei că există o problemă undeva în organism, cum este cea care cauzează acumularea de bilirubină.

Cauzele acestei afecțiuni pot fi patologia ficatului, vezicii biliare și a canalelor sale, precum și a altor organe și sisteme. În acest caz, severitatea simptomului depinde de gravitatea stării pacientului.

Albul ochilor, îngălbenit: Cauze

Cea mai des întâlnită cauză pentru îngălbenirea albului ochilor sunt bolile hepatice. Acestea includ hepatita, colecistită, ciroză sau ficat gras.

Alte boli care cauzează o îngălbenire a albului ochilor sunt tulburările de sânge, probleme apărute în tractul biliar, tulburări metabolice în organism, afecțiuni pancreatice sau boli ale organelor de vedere.

De asemenea, acidul acetilsalicilic poate provoca o reacție hepatoxică, astfel încât albul ochilor să devină galbeni. Medicamentele care provoacă toxicitate hepatică sunt citostaticele, antibioticele, medicamentele antivirale și medicamentele anti-tuberculoză.

Un alt motiv pentru îngălbenirea albului ochilor este infectarea ficatului cu viermi paraziți, ca în cazul opisthorhiozei sau echinococcozei, când paraziți se așează în ficat și secretă substanțe dăunătoare organismului.

Și tumorile maligne pot duce la îngălbenirea albului ochilor. Spre exemplu melanomul, o boală greu de diagnosticat și tratat.

La fel, și bolile oculare, precum pterigiu, pingvecula sau boala lui Gilbert pot determina îngălbenirea albului ochilor.

Tipuri de icter

Icterul reprezintă o îngălbenire a albului ochilor, dar și a pielii, care se produce atunci când organismul nu procesează corect bilirubină. Există trei tipuri de icter, în funcție de nivelul de eliminare a bilirubinei fiind icter hemolitic, icter hepatic și icterul icteric.

Icterul hemolitic poate să apară  în urma descompunerii accelerate a hemoglobinei, bilirubina formându-se ca urmare a faptului că ficatul nu are timp să o proceseze.

Icterul hepatic reprezintă o afectare a ficatului în urma cirozei hepatice, pseudotuberculozei, leptospirozei sau intoxicației cu alcool. În astfel de cazuri, nivelul bilirubinei crește indirecte în sânge, ficatul nereușind să o proceseze, iar bilirubina fiind absorbită înapoi în sânge.

Icterul icteric poate fi rezultatul blocării canalelor biliare cu o tumoare.

Tratamente pentru îngălbenirea albului ochilor

Tratamentul îngălbenirii albului ochilor se stabilește în funcție de cauza care a dus la acest simptom. Când icterul este cauzat de o infecție, cum ar fi hepatita C sau malaria, persoana respectivă trebuie să ia antibiotice, antifungice sau antivirale.

În cazul bolilor ale sângelui, tratamentul principal constă în transfuzia de sânge. Pentru patologia vezicii biliare, terapia cu medicamente este eficientă numai în stadiile incipiente ale bolii. Cu toate acestea, în cazuri severe, în prezența unor pietre sau a tumorilor canceroase, problema se rezolvată chirurgical.

În cazul pancreatitei se prescrie un tratament cu medicamente speciale care cresc producția de enzime. În situația în care cauza sunt bolile produse de paraziții, de obicei, se prescrie metronidazol și alte medicamente. Neoplasmele din ficat sunt îndepărtate chirurgical după ce se prescrie chimioterapie. Dacă metastazele sunt extinse, atunci se păstrează numai chimioterapia.

Adauga un comentariu