Sfatul medicului

Consumul de alcool poate agrava infectia cu coronavirus, avertizeaza OMS

Publicat: 16 apr. 2020
Alcoolul agraveaza infectia Covid-19
Alcoolul agraveaza infectia Covid-19

Alcoolul agraveaza infectia Covid-19. Consumul de alcool poate crește riscul de a va imbolnavi de Covid-19 și poate agrava aceasta boala, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, recomandând liderilor guvernamentali din întreaga lume să limiteze accesul la alcool în timpul izolarii.

„Alcoolul compromite sistemul imunitar al organismului și crește riscul de a avea rezultate negative asupra sănătății”, a declarat biroul regional al OMS pentru Europa pe site-ul său, referindu-se la consumul puternic de alcool pe tot continentul in aceasta perioada.

Consumul de alcool este asociat cu o serie de boli transmisibile care pot face o persoană mai vulnerabilă la contractarea Covid-19. De asemenea, poate agrava problemele de sănătate mintală și comportamentul de asumare a riscurilor și provoaca violență, în special în țările care au implementat măsuri de distanțare socială care mențin în mare măsură populația în carantină, în case.

Alcoolul agraveaza infectia Covid-19

OMS a publicat, de asemenea, o fișă care desfiintează „mitul periculos potrivit căruia consumul de alcool poate ucide coronavirusul.

„Nu este așa”, a spus OMS, adăugând că ar putea duce la probleme grave de sănătate, inclusiv decesul, mai ales dacă este amestecat cu metanol. Aproximativ 3 milioane de decese pe an sunt atribuite alcoolului.

„Prin urmare, oamenii ar trebui să minimizeze consumul de alcool în orice moment, în special în timpul pandemiei de COVID-19″, sustine OMS.

Vânzările de alcool la magazinele alimentare de băuturi și băuturi din SUA au crescut cu 22% în săptămâna care s-a încheiat pe 28 martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor compilate de Nielsen.

În timp ce milioane de oameni din întreaga lume rămân acasă pentru a stopa răspândirea Covid-19, Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, organizația mamă a OMS, a avertizat la începutul acestei luni că lumea este martora unei „creșteri globale îngrozitoare a violenței domestice”. El a spus că stresul social și economic al focarului, precum și restricțiile de circulație au contribuit cu toții la creșterea abuzurilor.

Alcoolul agraveaza infectia Covid-19

Luna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a oferit sfaturi despre cum să rămână sănătos fizic și psihic în cadrul unor măsuri de izolare.

„În această perioadă dificilă, este important să continuați să aveți grijă de sănătatea dvs. fizică și mentală. Acest lucru nu vă va ajuta doar pe termen lung, dar vă va ajuta și să luptați cu COVID-19 dacă va imbolnaviți”, a spus Tedros, potrivit cnbc.com. Iată sfaturile OMS pentru menținerea sănătății:

Mănâncă sănătos pentru a-ți stimula sistemul imunitar.
Limitați consumul de alcool și băuturile cu zahar.
Nu fuma. Poate agrava simptomele COVID-19 și crește riscul de a vă îmbolnăvi grav.
Exercițiu pentru cel puțin 30 de minute pe zi pentru adulți și o oră pe zi pentru copii.
Dacă vi se permite să ieșiți, mergeți la plimbare, alergare sau plimbare cu bicicleta, păstrând o distanță sigură fata de ceilalți.
Dacă nu puteți ieși din casă, dansați, faceți yoga sau mergeți pe jos și pe scări.
Oamenii care lucrează de acasă nu ar trebui să stea prea mult în aceeași poziție.
Faceți o pauză de 3 minute la fiecare 30 de minute.
Scoate-ți mintea din criză. Ascultați muzică, citiți o carte sau jucați un joc.

„Este normal să te simți stresat, confuz și speriat în timpul unei crize. Vorbind cu oameni pe care îi cunoașteți și cu încredere vă poate ajuta ”, a spus Tedros. „Și încercați să nu citiți și să nu urmăriți prea multe știri dacă vă enervează. Obțineți informațiile dvs. din surse fiabile o dată sau de două ori pe zi.”

Adauga un comentariu