Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Alcoolul protejeaza sănătatea cognitiva
Alcoolul protejeaza sănătatea cognitiva

Alcoolul protejeaza sănătatea cognitiva

04 iul. 2020, 15:22,
BZI.ro, în Sanatate

Alcoolul ajuta creierul varstnicilor. Cercetătorii americani au arătat recent că un consum redus de alcool pare să ajute la menținerea sănătății cognitive a persoanelor în vârstă.

Acest nou studiu, realizat de o echipă la Universitatea Americană din Georgia, a urmarit 19.887 de adulți, în jur de 60 de ani. Au trebuit să răspundă la chestionare, evaluându-și sănătatea și obiceiurile zilnice la fiecare doi ani.

Chestionarele privind obiceiurile de consum de alcool (bere, vin sau băuturi spirtoase) au făcut posibilă clasificarea frecvenței consumului acestora. Cercetătorii au definit un consum ușor și moderat, cu mai puțin de opt pahare de alcool pe săptămână pentru femei și cu mai puțin de cincisprezece pahare pentru bărbați.

Alcoolul ajuta creierul varstnicilor

Participanții au finalizat, de asemenea, o serie de teste pentru a evalua funcțiile lor cognitive, inclusiv starea lor mentală generală, vocabularul și capacitatea lor de memorare a cuvintelor. Au fost urmăriți în medie peste nouă ani pentru a vedea dacă performanța lor cognitivă a fost menținută sau dacă a scăzut în timp.

Descoperirile lor, preluate de revista JAMA Network Open, au arătat că participanții care au consumat moderat alcool (mai puțin de două băuturi pe zi) s-au comportat mai bine la testele cognitive fata de cei care nu au consumat alcool.

Rezultatele au rămas aceleasi chiar și după luarea în considerare a altor factori care ar putea influența performanțele cognitive, precum vârsta, consumul de tutun și educația.

Celălalt aspect notabil al acestui studiu a fost faptul că asocierea între consumul moderat de alcool și funcțiile cognitive conservate a fost deosebit de puternică în rândul participanților albi, în comparație cu subiecții afro-americani ai studiului. Oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege acest fenomen.

Echipa medicală a constatat, de asemenea, că consumul optim pe săptămână a oscilat între zece și paisprezece pahare, dar autorul studiului, Ruiyuan Zhang, a sustine că acest lucru nu înseamnă că oamenii care beau mai puțin trebuie sa creasca consumul de alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *