International

Alegeri Polonia 2020. Andrzej Duda a câştigat la limită un nou mandat

Publicat: 13 iul. 2020
ALT=
Alegeri Polonia 2020. Andrzej Duda a câştigat la limită un nou mandat

Alegeri Polonia 2020. Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, a câștigat la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51% din voturi. Potrivit ultimului sondaj Ipsos publicat duminică noapte, Andrzej Duda a câștigat cu o marjă de eroare de un punct procentual, informează astăzi dpa.

Contracandidatul său, primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a obținut 49% din voturi, potrivit ultimelor cifre Ipsos. Acest ultim sondaj se bazează pe rezultatele oficiale de la 450 de secţii de votare şi sondajele la ieşirea de la urne din alte 50.

Un sondaj publicatieri şi bazat exclusiv pe sondajele la ieşirea de la urne din aceleaşi 500 de secţii de votare îl arăta pe Duda în frunte, cu 50,4% din voturi faţă de 49,6% pentru Trzaskowski. Prezența la vot  a fos ât de aproape 70%.

Actualul preşedinte şi-a revendicat rapid victoria duminică noapte, deşi rezultatele oficiale vor veni luni, cel mai devreme.

„Să câştig alegerile prezidenţiale cu o prezenţă la vot de 70% este ceva incredibil. Sunt impresionat”, a declarat Andrzej Duda în timpul unui miting electoral la Pultusk, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia.

Alegeri Polonia 2020: Victorie pentru guvernarea partidului Lege şi Justiţie

Victoria probabilă a lui Duda ar însemna că partidul la guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul său Jaroslaw Kaczynski îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023.

Realegerea sa ar fi crucială pentru PiS, care în prezent nu este la comanda unei majorităţi parlamentare necesare să respingă un veto prezidenţial. Un preşedinte dintr-un partid de opoziţie s-ar putea folosi de veto pentru a bloca legislaţia.

Înainte de alegeri, oponenţii lui Duda şi ai guvernului PiS şi-au exprimat teama că un al doilea mandat prezidenţial ar putea încuraja PiS să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul din ce în ce mai autocratic.

Dar în noaptea alegerilor, preşedintele în exerciţiu a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial.

„Vreau să dăm mâna astfel încât toţi compatrioţii noştri să poată vedea acest gest şi emoţiile să se reducă, în timp ce ele au mers prea departe de mai multe ori”, a spus Duda.

Cine este Andrzej Duda

Preşedintele Duda, în vârstă de 48 de ani, este de profesie avocat. A obţinut o victorie surprinzătoare în 2015, din postura de reprezentant al aripii tinere, moderate a partidului Lege şi Dreptate. Este un romano-catolic, e conservator social şi vrea să apere modelul tradiţional de familie. Mulţi polonezi îl văd ca pe cel care i-a scos din sărăcie, pentru prima dată de la sfârşitul comunismului în 1989. Mai ales în sate şi oraşe mici, unde preşedintele Duda a obţinut majoritatea absolută a voturilor în primul tur al alegerilor în urmă cu două săptămâni. Este susţinătorul programul 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil până la vârsta de 18 ani.

Preşedintele Duda este, de asemenea, un susţinător al modificărilor legislative propuse de guvern pentru a prelua controlul sistemului judiciar şi al presei, spune BBC. Radioul public polonez, televiziunea poloneză sunt obligate prin statutul lor să prezinte o acoperire echilibrată a evenimentelor politice. În schimb, principalul buletin de ştiri laudă zilnic guvernul, iar Duda şi îl atacă pe Trzaskowski, acuzându-l că are legături cu grupuri de interese evreieşti şi LGBT.

Adauga un comentariu