International

COVID-19 în Polonia: Primul tur al alegerilor prezidenţiale nu a dus la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19

Publicat: 07 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19 în Polonia Primul tur al alegerilor prezidenţiale nu a dus la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19
COVID-19 în Polonia: Primul tur al alegerilor prezidenţiale nu a dus la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19

COVID-19 în Polonia. Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia, desfăşurat în 28 iunie, nu a condus la o creştere vizibilă a numărului cazurilor de COVID-19, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii polonez.

„După primul tur al alegerilor nu am observat o creştere a numărului de persoane infectate. Comportamentul polonezilor în timpul acestui tur de scrutin a fost extrem de responsabil. Ar trebui apreciat ce s-a întâmplat la secţiile de votare. Aşa ar trebui să ne comportăm în fiecare zi”, a spus Wojciech Andrusiewicz, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii de la Varşovia.

Până luni seară în Polonia s-au înregistrat 36.155 persoane testate pozitiv cu COVID-19 şi 1.521 decese cauzate de această boală.

COVID-19 în Polonia: Puțin peste 1.500 de decese, de la începerea pandemiei

Alegerile din 28 iunie s-au desfăşurat printr-un sistem mix de votare – tradiţional şi prin corespondenţă. Persoanele care s-au prezentat la secţiile de votare au trebuit să poarte măşti şi mănuşi. Niciun candidat nu a obţinut majoritatea de voturi în primul tur.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a ieşit pe prima poziţie la primul tur al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor parţiale făcute publice luni, însă nu a reuşit să obţină majoritatea absolută necesară pentru a evita ceea ce se anunţă a fi un al doilea tur de scrutin strâns, programat pentru 12 iulie, relatează Reuters.

Duda, aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare, a câştigat 45,73% din sufragii, conform rezultatelor obţinute din numărarea voturilor în 82,2% din numărul total de secţii.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru, a ieşit pe poziţia a doua, cu 28,51% din sufragii.

Duminică seară, după încheierea votului şi în urma exit-poll-urilor care îl dădeau învingător cu 41,8%, Duda a declarat că „avansul este enorm şi vă sunt recunoscător”.

La rândul său, Trzaskowski a declarat duminică seară că al doilea tur va fi „o alegere între Polonia deschisă (…) şi cei care caută tot timpul conflicte”.

„Voi fi un candidat al schimbării”, a promis liberalul, al cărui slogan este „Ne-am săturat” şi care pentru al doilea tur speră la sprijinul unei bune părţi a alegătorilor concurenţilor ieşiţi din cursă.

Campania electorală a fost dominată de preocupări privind starea democraţiei şi chestiunile sociale, în contextul în care Polonia se confruntă cu prima sa recesiune de la căderea comunismului.

Polonezii au mers în număr mare la urne, rata de participare fiind de 62,90%, conform exit-poll-urilor.

Se implică Germania în alegerile din Polonia?

Preşedintele Andrzej Duda a lăsat de înțeles că Germania încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale din Polonia, după ce un tabloid deţinut de germani a informat despre o graţiere pe care şeful statului polonez a acordat-o unui bărbat care şi-a ispăşit pedeapsa într-un caz de pedofilie, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Andrzej Duda, un conservator aflat într-o cursă electorală strânsă cu un adversar de centru în turul al doilea al scrutinului prezidenţial din 12 iulie, şi-a manifestat supărarea generată de informaţiile publicate de tabloidul polonez Fakt.

„Axel Springer, o companie de origine germană care deţine ziarul Fakt, vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale poloneze?” s-a adresat electoratului Duda, un aliat al partidului Lege şi Justiţie (PiS), în timpul unei miting electoral în oraşul Boleslawiec din vestul Poloniei. „Vor germanii să aleagă preşedintele în Polonia?’ a continuat candidatul prezidenţial.

Adauga un comentariu