Alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 6 decembrie 2020. Autoritatea Electorală Permanentă ar fi pregătit patru hotărâri de guvern, toate pentru alegerile parlamentare. Cele patru hotărâri urmează să intre pe agenda suplimentară a ședintei de Guvern.
Una dintre ordonanțe prevede ca data alegerilor parlamentare din România pentru 6 decembrie. Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în această toamnă, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19. Reamintim că alegerile locale care ar fi trebuit să se desfășoare în luna iunie, vor avea loc pe 27 septembrie.
Alegerile parlamentare 2020 ar putea avea loc pe 6 decembrie
Până să ia Guvernul o decizie oficială în privința datei alegerilor parlamentare, Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 15 septembrie sesizările a președintelui Klaus Iohannis și Guvernului.
Președintele a sesizat Curtea Constituțională asupra Legii referitoare la măsurile pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.
Klaus Iohannis a făcut sesizarea la mijlocul lunii august și a solicitat constatarea că acest act normativ este neconstituţional.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, legea încalcă mai multe prevederi din Constituția României.
”Aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”, susține Klaus Iohannis în sesizare.
Alegerile parlamentare, la cel mult 3 luni de la expirarea mandatului
Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării.
Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice. Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.
Măști de protecție pentru persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani
La fel ca la alegerile locale, care vor avea loc pe 27 septembrie, toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile în care se desfăşoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, precum şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi/ echipele de campanie electorală ale acestora sunt obligați să poarte mască de protecție, care să le acopere nasul și gura.
În campania electorală este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.
De asemenea se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.