Boli si tratamente

Alergia la latex. Aceste categorii de persoane sunt mai predispuse sa dezvolte afectiunea

Publicat: 09 oct. 2019
70 Vizite 0 Comentarii
Editia PDF
15 Oct. 2019

Latexul reprezinta un ingredient comun care se gaseste in multe produse de larg consum, precum baloane, mingi, jucarii, produse de incaltaminte. Latexul se gaseste, de asemenea, si in multe produse si dispozitive medicale, precum masti, manusi, seringi, bandaje.

Spre deosebire de latexul sintetic, latexul natural este un derivat din seva arborelui de cauciuc (Hevea brasiliensis). Unele persoane pot dezvolta o hipersensibilitate la proteinele derivate din latexul natural. Aceasta se manifesta printr-o reactie de tip alergic.

Alergia la latex se dezvolta dupa expuneri repetate la produse ce contin aceasta substanta. Atunci cand produsele sau dispozitivele medicale vin in contact cu membrana mucoaselor, acestea pot absorbi proteinele de latex. Sistemul imunitar al anumitor persoane mai susceptibile produce anticorpi ca reactie imunologica la aceste proteine antigene. Aceste aspecte ii privesc in particular pe acei indivizi care sunt expusi in mod constant la acest tip de produse. In primul rand este vorba despre angajatii din sistemul sanitar, dar si de pacientii carora li se fac examinari, utilizandu-se produse derivate din latex.

Cum se manifesta alergia la latex

Pudra utilizata la manusile din latex poate absorbi proteinele de latex din manusi, determinand cresterea expunerii la acest material. Chiar si cand sunt indepartate aceste manusi, pudra din interiorul lor se poate disipa in aer, venind astfel in contact cu ochii, nasul sau gura celor din jur. Dupa expunerea la aceste proteine, pot aparea anumite simptome: mancarime, inrosirea zonei de contact cu latexul, congestia nazala. Cazurile mai severe pot determina o reactie anafilactica, o reactie sistemica foarte periculoasa. Aceasta se traduce prin caderea tensiunii, dificultate in respiratie, uneori chiar si pierderea cunostintei. Socul anafilactic trebuie tratat imediat. Masurile de prevenire a acestor reactii constau in evitarea utilizarii de catre persoanele sensibile a manusilor din latex pudrate. In ultima instanta se va evita orice contact cu un produs ce contine aceasta substanta.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit