Din ce în ce mai multe persoane constată că atunci când sunt stresate, le apar pete roşii pe piele şi au mâncărimi. Asta demonstrează faptul că există o corelaţie între starea psihică şi apariţia reacţiilor alergice, unele lergii ale pielii fiind pe sistem nervos.
Anxietatea, starea de spirit proastă, depresia sau panica vă afectează mental și emoțional, dar și fizic.
În cazul în care o persoană suferă de o eczemă, factorii psihologici pot exacerba afecțiunea, putând declanșa erupții și crize de mâncărime severe. Niveluri crescute ale hormonului stresului, cortizolul, afectează sistemul imunitar, ceea ce poate conduce la astfel de erupții.
Stresul poate afecta negativ funcțiile barierei de protecție a pielii, provocând ori accentuând afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczemele, precum și alergiile cutanate.
Alergii ale pielii pe sistem nervos: Urticaria cauzată de stress
Unul dintre cele mai frecvente tipuri de alergii ale pielii pe sistem nervos este urticaria la stres. Aceasta se manifestă prin apariţia unor pete reliefate pe corp, de culoare roz sau roşie, însoţită de mâncărimi şi de furnicături.
Explicația este că atunci când sunteți stresaţi, se eliberează în corp o serie de substanţe de tipul adrenalinei, noradrenalinei, histaminei şi cortizolului, care determină creşterea ritmului cardiac şi dilatarea vaselor de sânge, inclusiv la nivel epidermic, ceea ce duce la înroşirea pielii.
Mai mult, stresul poate agrava anumite afecţiuni dermatologice de tipul psoriazisului sau eczemelor, dar şi acneea, deoarece cortizolul favorizează secreţia de sebum.
Imunitatea, slăbită de depresie, panică sau starea de spirit proastă
Apariţia sau agravarea reacţiilor alergice pe fond nervos poate fi cauzată de anumite emoți inegative, precum depresia, panica sau starea de spirit proastă. Acestea pot duce la o scădere a imunităţii generale a organismului, multe dintre afecţiunile alergice apărând pe fondul unui sistem imunitar slăbit.
Stresul sau stările depresive pot să influenţeze funcţiile sistemului imunitar prin intermediul sistemului nervos central şi al celui endocrin. Mai mult, problemele de ordin emoţional sau psihic afectează calitatea somnului, un alt factor care slăbeşte apărarea naturală a organismului.
Cum să combați stresului
Pentru a nu risca să aveți astfel de alergii ale pieli icauzate de diferitele tipuri de stres, iată câteva recomandări care vă pot ajuta să-l țineți sub control:
- Găsiți factorii care au dus la apariția stresului, astfel încât să puteți învăța să dezvoltați obiceiuri sau strategii pentru a vă pregăti și pentru a le face față.
- Păstrați un stil de viață sănătos care să vă ajute să gestionați perioadele de stres ridicat.
- Încercați să fiți activi, ieșiți din casă la aer curat și să faceți sport.
- Somnul este foarte important și de aceea esteindicat să dormiți suficient.
- Mâncați sănătos și beți suficientă apă.
- Încercați să aveți timp pentru propria persoană, pe perioada zilei având câteva momente de relaxare și petreceți mai mult timp făcând lucrurile care vă fac cu adevărat fericiți.
- Organizați-vă în așa fel încât să faceți față cu brio noilor provocări și obțineți noi abilități care să vă îmbunătățească stima de sine.