Economic Local

Alertă maximă la Iași! Noi cazuri de pestă porcină africană, descoperite la porcii mistreți! Focarele din gospodăriile ieșenilor au fost închise în totalitate

Publicat: 27 iul. 2021
O imagine cu porci mistreți
A crescut numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți în Iași. În ultima săptămână au fost găsiți 204 mistreți morți și alți 33 au fost vânați. Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină în gospodării

Numărul de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți este în creștere în județul Iași. De aceea, medicii veterinari au luat măsuri pentru stoparea răspândirii virusului. În ultima săptămână au fost găsiți 204 mistreți morți și alți 33 au fost vânați. În schimb, Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină în gospodării

A crescut numărul de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din județul Iași, în ultima săptămână! Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în Iași au fost găsiți 204 mistreți morți și alți 33 au fost vânați. De la începutul anului și până în prezent s-au îmbolnăvit cu virusul pestei porcine africane (PPA) 407 porci mistreți și 366 au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

„Durează cel puțin 2 ani pentru ca, în Iași, să nu mai existe deloc pestă porcină la mistreți. Se iau în continuare măsurile necesare în astfel de situații”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină africană în gospodării

Medicii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare pentru ca Iașul să nu mai fie pe lista județelor cu focare active. Au fost stinse, în total, 38 de focare active până pe 1 iulie 2021. Au fost afectate de PPA 1.324 de animale, dintre care 62 au murit din cauza virusului, iar alte 1.262 au fost incinerate. Cele mai mari probleme au fost întâlnite la o fermă cu suine din comuna Răducăneni, care este administrată de Ionel Isari și Răzvan Gheorghiu, unde au fost incinerați și îngropați 794 de porci bolnavi.
De asemenea, porcii din gospodăriile din comuna Dobrovăț au fost incinerați și îngropați, fiind vorba despre un efectiv de 72 de suine. Focarele de PPA din comunele Butea, Ciortești, Prisăcani, Trifești, Dobrovăț, Holboca, Costuleni, Răducăneni, Hălăucești și Victoria au fost stinse de medicii veterinari.

Crescătorii de porci din Iași au cerut bani europeni pentru a-și proteja fermele

Fermierii din Iași au cerut fonduri europene pentru a proteja fermele zootehnice. Astfel, crescătorii de suine vor primi fonduri europene în valoare de 120.000 de euro, obținute în Submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Fermierii au cerut banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural și pentru investiții în măsuri de biosecuritate.

Banii vor fi virați de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în conturile fermierilor până la finalul acestui an. O firmă din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro pentru investițiile în biosecuritate este una dintre cele mai mari ferme zootehnice din Moldova, Latini Com SRL, din Belcești, care aparține italianului Fillipo Latini. Acesta are cea mai mare fermă de suine din Iași, cu un efectiv maxim de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere, a câte 6 luni.

Adauga un comentariu