Prima pagină » National » Alertă pentru proprietarii de animale de companie! Sunt vizați iubitorii de câini și pisici
Alertă pentru proprietarii de animale de companie! Sunt vizați iubitorii de câini și pisici

Alertă pentru proprietarii de animale de companie! Sunt vizați iubitorii de câini și pisici

23 apr. 2024, 13:15,
BZI.ro, în National

Alertă pentru proprietarii de animale de companie! Un nou studiu arată că pisicile și câinii răspândesc „superbacterii” rezistente la medicamente, inclusiv antibiotice, către stăpânii lor. Bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise între animalele de companie bolnave și proprietarii lor sănătoși. Iată ce trebuie să știe iubitorii de câini și pisici.

Alertă pentru proprietarii de animale de companie!

Un studiu recent îi avertizează pe cei care au animale de companie că sunt supuși bolilor din cauza unor bacterii. Iubitorii de câini sau pisici trebuie să aibă în vedere faptul că animalele de companie bolnave trebuie izolate într-o cameră separată pentru a preveni răspândirea bacteriilor în toată casa.

„Aflarea mai multor informații despre rezistența la antibiotice a animalelor de companie ar ajuta la dezvoltarea unor intervenții informate și direcționate pentru a proteja atât sănătatea animalelor, cât și pe cea a oamenilor. Atunci când animalul dumneavoastră de companie nu se simte bine, luați în considerare izolarea acestuia într-o singură cameră pentru a preveni răspândirea bacteriilor în toată casa și curățați bine celelalte camere.”, au precizat cercetătorii.

Răspândirea superbacteriilor poate face ca infecțiile obișnuite să se agraveze. Superbacteriile rezistente la antibiotice ucid peste 1 milion de oameni în fiecare an la nivel mondial, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că planeta se îndreaptă spre o eră „post-antibiotice.” Proiecțiile arată că rezistența antimicrobiană ar putea face 10 milioane de victime anual până în 2050, iar OMS o consideră una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății.

Legi mai dure pentru cei care au câine

Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii.

Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă. Cei care au fost notificați pentru încălcarea acestor reguli, au la dispoziție 30 de zile pentru a respecta legea și a evita amenzile cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

În ultimii ani au avut loc tragedii în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie.

Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută, categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vătămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu depășește de 100 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *