International

Alertă teroristă în Franța! Un bărbat a fost decapitat în mijlocul străzii, în apropiere de Paris

Publicat: 16 oct. 2020
Alertă teroristă în Franța! Un bărbat a fost decapitat în mijlocul străzii, în apropiere de Paris
Alertă teroristă în Franța! Un bărbat a fost decapitat în mijlocul străzii, în apropiere de Paris

Vineri seară, 16 octombrie, la Conflans-Sainte-Honorine, în apropiere de Paris, un bărbat a fost decapitat. Poliția a împușcat presupusul agresor, iar parchetul antiterorist francez a fost sesizat în acest caz. Totul a avut loc în apropierea unei școli, în jurul orei locale 17:00.

Potrivit Parchetului Național Antiterorist, a fost deschisă o anchetă pentru ”asasinat în legătură cu o acţiune teroristă” și „asociere infracţională teroristă criminală”.

Despre victimă se cunoaște faptul că era profesor la un colegiu din Conflans-Sainte-Honorine. Conform presei franceze, bărbatul le-ar fi arătat elevilor, la cursuri, controversatele caricaturi publicate de Charlie Hebdo cu Profetul Mohamed.

Atacatorul are vârsta de 48 de ani și este de naționalitate algeriană. Despre acesta se spune că ar fi părintele unuia dintre elevii săi. De asemenea, atacatorul ar fi un cunoscut al serviciilor de poliție.

Atacul intervine la trei săptămâni, după un atentat

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, se afla într-o deplasare oficială în Maroc, însă s-a întors imediat la Paris şi a format o celulă de criză. Totodată, în cursul serii, Emmanuel Macron, președintele francez, s-a deplasat la faţa locului.

Atacul apare la trei săptămâni de la un atentat cu un satâr, comis de un pakistenez de 25 de ani în faţa fostului sediu al Charlie Hebdo, soldat cu doi răniţi grav.

Autorul atentatului islamist le-a spus anchetatorilor că a reacţionat la republicarea de către Charlie Hebdo la începutul lui septembrie a caricaturilor cu profetul Mahomed, care au transformat săptămânalul satiric într-o ţintă a jihadiştilor.

Atacul cu satârul de la Paris a fost unul terorist

În urma declarațiilor, atacatorul a vizat în mod voit Charlie Hebdo, din cauză că revista a republicat caricaturile profetului Mahomed. Atentatul din 2015 de la Charlie Hebdo a fost revendicat de Gruparea jihadistă Al-Qaida, iar publicația a fost amenințată cu privire la republicarea caricaturilor profetului Mahomed.

Conform unei surse judiciare, măsura arestării preventive a suspectului, care ar putea fi urmată de o inculpare, a fost prelungită. Inițial, un bărbat era suspectat ca fiind un complice al suspectului, dar acesta a fost eliberat. Totodată, un apropiat al presupusului autor, care ar putea fi fost un colocatar într-un hotel din nordul Parisului, a fost arestat.

În arest preventiv s-au aflat șapte persoane, printre care și atacatorul. În cadrul atacului cu satârul au fost rănite două persoane, în faţa fostului sediu al Charlie Hebdo. Capitala franceză se desfășoară un proces cu 14 complici ai autorilor atentatului terorist din 2015, în redacţia săptămânalului, soldat cu 12 morţi.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că agresiunea a fost ”în mod evident un act de terorism islamist”. În anchetă s-a sesizat Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT).

Cele două victime sunt un bărbat și o femeie. Aceștia sunt angajaţi ai agenţiei Premières Lignes, o societate de producţie vizuală care are sediul în arondismentul al XI-lea, lângă fostul sediu al Charlie Hebdo, care s-a mutat după carnagiul din 2015.

La France 2, Gérald Darmanin a transmis că principalul suspect a sosit în Franţa în urmă cu trei ani, că avea statutul de minor neînsoţit şi că a venit din Pakistan. De asemenea, ministrul preciza că încă nu a fost stabilită identitatea tânărului pakistanez.

Adauga un comentariu