Prima pagină » National » Alexandru Rafila anunță înfiinţarea agenției care se ocupă de construirea de spitale în România
Alexandru Rafila anunță înfiinţarea agenției care se ocupă de construirea de spitale în România

Alexandru Rafila anunță înfiinţarea agenției care se ocupă de construirea de spitale în România

01 iun. 2022, 12:00,
BZI.ro, în National

Alexandru Rafila anunță, într-o declarație de presă, faptul că Ministerul pe care îl conduce va infiinșa Agenția Națională de Dezvoltare a Infrastructurii din Sănătate, agenție care se va ocupa cu construirea de spitale în România.

Ţara stă prost la capitolul spitale contruite în ultimii zeci de ani. De exemplu, Spitalul Regional din Iași incă se află la stadiul de proiect, la fel ca și celelalte spitale regionale. La SRU Iași a fost semnat recent contractul de proiectare.

Alexandru Rafila, despre agenția care va construi spitale în România

Alexandru Rafila susține că Ministerul Sănătății va face operațională agenția responsabilă de construcția de spitale în România. Conform ministrului, în cadrul agenției vor fi atrași oameni competenți care vor avea salarii foarte mari. În prezent proiectul OUG se află pe masa Guvernului și trebuie obținute avizele de la mai multe ministere. În momentul înfiinţării va fi numit un președinte și un vicepreședinte, iar cea mai mare provocare va fi înfiinţarea scriptică, adică găsirea oamenilor care sunt specializați în domeniu:

„Este în proiect de OUG. Încercăm în această săptămână să înființăm această această agenție. Avem majoritatea avizelor de la celelalte ministere. În momentul în care se va înființa trebuie să numim un președinte, un vicepreședinte. Lucrul cel mai provocator nu este înființarea scriptică, ci să să găsim oameni specializați care să dorească să lucreze în această agenție, care nu știu neapărat dacă va fi foarte stimulativă din punctul de vedere al salarizării, dar încercăm și pentru acest lucru să găsim soluții să atragem persoane cât mai competente”, a declarat Rafila.

Personalul din Ministerul Sănătății care lucrează la dezvoltarea spitalelor regionale va trece automat în ANDIS, a mai precizat Rafila. Va urma scoaterea posturilor la concurs și găsirea unui sediu.

Ce se întâmpla cu spitalele regionale din România

În România ultimilor 30 de ani, statul român a bătut pasul pe loc în ceea ce privește construirea de spitale. Autoritățile s-au împotmolit în birocrație în contextul în care multe dintre unitățile spitalicești arată ca adevărate ruinie, punând viața pacienților în pericol. La nivel de Iași, Spitalul Regional de Urgență încă se află într-o fază incipientă.

Un proiect început acum câțiva ani în urmă, SRU, se află la stadiul de proiectare. În decembrie 2021 a fost semnat contractul de proiectare pentru SRU. După câteva luni, în spaţiul public au apărut și primele imagini cu SRU Iași.  SRU Iași este un caz aparte pentru că lucrurile s-au mișcat un pic mai repede. Celelalte spitale regionale de urgență din Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Galați și Târgu-Mureș sunt incă la început.

Așadar, vom vedea dacă Alexandru Rafila, prin înfiinţarea agenției de contrucție a spitalelor din România, va mai mișca ceva în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *