Actualitate

Alexandru Rafila crede că elevii trebuie determinați să meargă la școală, nu să o refuze

Publicat: 17 sept. 2020
Alexandru Rafila arată cu mâna
Alexandru Rafila anunță când vor fi reimpuse restricțiile în România

Profesorul Alexandru Rafila crede că elevii trebuie determinați să meargă la școală, nu să o refuze. Președintele Societății Române de Microbiologie susține că numărul mare infectări făcut public ieri nu poate fi pus pe seama începerii școlilor.

„Ar fi foarte greșit să transmitem mesaj că numărul creșterilor se datorează școlii, pentru că școala a început abia de două zile, a subliniat Rafila. Creștem, va exista o creștere, rămâne să vedem cât de importantă va fi și ce impact va avea deschiderea școlilor. Dacă protejăm bătrânii, nu vom avea probleme“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila crede că elevii trebuie determinați să meargă la școală, nu să o refuze

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății consideră că ar trebui regândite anumite măsuri aplicate în școli. Alexandru Rafila crede că măsurile trebuie luate diferit, în funcție de fiecare școală.

„Copiii când pleacă de la școală interacționează unii cu alții, asta nu putem să ținem sub control și aș pleda și pentru o regândire a măsurilor în anumite școli. Trebuie să adaptăm măsurile cu situația din fiecare școală, încât copiii să nu sufere, să se simtă confortabil, să nu meargă la școală și să simtă o frustrare, un stres pentru că, altfel, școala va deveni pentru ei o povară, nu o zonă de atracție. Noi trebuie să-i determinăm să meargă la școală, nu să refuze școala“, a menționat Alexandru Rafila.

Măsuri adaptate fiecărei școli în parte

Președintele Societății Române de Microbiologie apreciază că scenariul hibrid poate fi aplicat într-o clasă cu 36 de elevi, dar este inutil în cazul unei școli în care sunt 15 elevi.

„De exemplu, scenariul galben aplicat unei școli în care sunt 15 elevi în clasă și școala în care am 36 de elevi. Scenariul hibrid are rost în școala cu 36, dar e inutil în cazul unei școli în care sunt 15 elevi. Aplicarea de măsuri unice unor situații diferite nu știu dacă e cea mai potrivită soluție”, a explicat Alexandru Rafila.

„Scopul nostru e să-i atragem să respecte măsurile, nu să îi ostilizăm!”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății opinează că este nevoie de mai multă creativitate și trebuie renunțat la modelele unice, aplicabile la grămadă.

„Trebuie să fim mai creativi, mai permisivi, mai flexibili, să nu aplicăm modele unice. Depinde și de conducerea școlii și de comunitatea unde sunt copiii și lipsa asta de imaginație în aplicarea măsurilor va face ca unii dintre părinți sau copii să respingă aceste măsuri. Scopul nostru e să-i atragem să respecte măsurile, nu să îi ostilizăm!”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie- decembrie”

Altfel, Alexandru Rafila a afirmat că reprezentanții OMS sunt îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus care va avea loc în lunile noiembrie – decembrie în Europa.

„Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie – decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri. Eu am o speranță care nu îmi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau adaptabilitatea sistemului de sănătate.

Vă dau un exemplu: Franța are 7.000 de cazuri noi pe zi, proporțional are mai multe decât România. Noi suntem la o incidență cumulată de 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Franța are 130 de cazuri, Spania are 240. Nu mai observăm aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea e mult mai mică, din nefericire noi suntem pe primul loc la mortalitate”, a spus Rafila.

Adauga un comentariu