Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre persoanele în stadii terminale.
Alexandru Rafila susține că oamenii foarte în vârstă, care au și diferite afecțiuni, nu ar trebui vaccinați. Reprezentantul României la OMS este de părere că nu ar trebui vaccinate persoanele cu boli în faze terminale, asta pentru că vaccinul nu le aduce niciun beneficiu.
„Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm. Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați“, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „La o persoană care este extrem de fragilă, probabil că vaccinul nu este indicat“
Reprezentantul României la OMS a precizat că deoarece orice vaccin dă o reacție minimală, nu ar fi indicat ca persoanele vârstnice, cu o stare de sănătate fragilă, să fie vaccinate.
„Pentru că orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare, la o persoană care este extrem de fragilă, probabil că vaccinul nu este indicat. Asta pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin“, a declarat Alexandru Rafila.
Cine sunt „persoane cu vârste extreme“
Profesorul Alexandru Rafila a explicat cine sunt „persoanele cu vârste extreme“ pentru care nu se recomandă vaccinul.
„Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării. Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu“, a mai spus Alexandru Rafila.
„Ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica“
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că România ar putea vaccina anticoronavirus 10 milioane de cetățeni până la finele lunii septembrie, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu. Asta deoarece până atunci ar trebui să beneficieze de circa 20 de milioane de doze. Reprezentantul României la OMS a adăugat însă că, pentru a se ajunge la acest grad de imunizare, ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica.
„Aș vrea să fac un rezumat pentru că în ultima vreme a fost o serie întreagă de declarații puțin contradictorii, începând cu numărul de vaccinări zilnice: ba au fost 20.000, eu am spus că trebuie să fie minim 50.000 pe zi ca să putem să acoperim până în septembrie vaccinurile de la Pfizer, apoi alții au declarat peste 100.000. Asta apropo de comunicare și cred că trebuie să se regândească puțin această politică de comunicare. Domnul președinte a fost ceva mai rezervat în ceea ce privește dozele și livrările și cred că a făcut foarte bine“, a declarat Alexandru Rafila.