Actualitate

Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-COVID-19: „Ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica“

Publicat: 18 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre vaccinarea anti-COVID-19 Ar trebui să fie administrate 70 - 80.000 de doze zilnic inclusiv sâmbăta și duminica
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS crede că se poate ajunge la cifra de 10 milioane de români vaccinați până la finele lunii septembrie

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19 în România.

Alexandru Rafila este de părere că România ar putea vaccina anticoronavirus 10 milioane de cetățeni până la finele lunii septembrie, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu. Asta deoarece până atunci ar trebui să beneficieze de circa 20 de milioane de doze.

Reprezentantul României la OMS a adăugat însă că, pentru a se ajunge la acest grad de imunizare, ar trebui să fie administrate 70 – 80.000 de doze zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica.

„Aș vrea să fac un rezumat pentru că în ultima vreme a fost o serie întreagă de declarații puțin contradictorii, începând cu numărul de vaccinări zilnice: ba au fost 20.000, eu am spus că trebuie să fie minim 50.000 pe zi ca să putem să acoperim până în septembrie vaccinurile de la Pfizer, apoi alții au declarat peste 100.000. Asta apropo de comunicare și cred că trebuie să se regândească puțin această politică de comunicare. Domnul președinte a fost ceva mai rezervat în ceea ce privește dozele și livrările și cred că a făcut foarte bine“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „10,2 milioane de doze și încă 8 milioane de doze ar putea fi livrate până la finele lunii septembrie“

Reprezentantul României la OMS a menționat că 18,2 milioane de doze ar putea ajunge în țară până la finele lunii septembrie.

„Eu ce pot să vă spun e că inițial au fost contractată acea cantitate de 10,2 milioane de doze care trebuia să fie livrată până la finele lui septembrie. Comisia Europeană a făcut o aplicație pentru o cantitate suplimentară de circa 200 de milioane de doze, iar cota parte care revenea României era de circa 8 milioane de doze. Sunt discuții cu Pfizer pentru a armoniza calendarul și aceste 8 milioane de doze suplementare să fie și ele livrate până la finele lui septembrie“, a adăugat Alexandru Rafila.

România ar putea primi în total 20 de milioane de doze

Profesorul Alexandru Rafila a susținut că că trebuie să ajungem la 70 – 80.000 de doze administrate zilnic, inclusiv sâmbătă și duminică, pentru a putea ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate până la finele lunii septembrie.

„Asta înseamnă un total de circa 20 de milioane de doze, că avem se permisiune de folosire a șase doze dintr-un flacon, nu doar a cinci. Asta va permite vaccinarea a zece milioane de cetățeni. O socoteală simplă arată că trebuie să ajungem la 70 – 80.000 de doze administrate zilnic (inclusiv sâmbătă și duminică). Sunt țări care folosesc și sâmbăta și duminica și noaptea. Eu cred că se poate organiza o astfel de activitate măcar în centrele mari”, a mai spus Alexandru Rafila.

Florin Cîțu: „E important să înțelegem că rămânem la obiectivul de a avea 10.400.ooo de români vaccinați până în septembrie“

Premierul Florin Cîțu s-a arătat optimist în privința vaccinării anti-COVId-19 și a declarat că până la finele lunii septembrie se pot vaccina aproape 10  milioane de români.

„Văd că mulți români vor să se vaccineze. E important să înțelegem că rămânem la obiectivul de a avea 10.400.ooo de români vaccinați până în septembrie. Foarte mulți români vor să se vaccineze. Exact de 20 milioane de doze este nevoie și le vom avea, tocmai le-am contractat. Capacitatea înseamnă cam 50.000 de vaccinuri pe zi și este ținta noastră și ne vom ține de ea, până în septembrie 10,4 milioane de persoane vaccinate. Dacă până atunci vor apărea și alte vaccinuri și vor fi aprobate, le vom cumpăra și pe acelea, pentru a vaccina cât mai mulți români”, a declarat după ce s-a vaccinat Florin Cîțu.

Adauga un comentariu