Actualitate

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: „E absolut fezabil să se redeschidă pe 8 februarie“

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre redeschiderea școlilor E absolut fezabil să se redeschidă pe 8 februarie
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit din nou despre redeschiderea școlilor. Alexandru Rafila consideră că este absolut fezabil ca școlile să se redeschidă pe 8 februarie, care precizează că sprijină demersul ministrului Educației în acest sens.

„Este absolut fezabil. Școlile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nici o justificare a închiderii școlilor, dacă ne referim măcar la școlile primare. România a devenit unicat în UE, cu o incidență relativ redusă față de alte țări, a ținut școlile închise un an de zile. Lucrul ăsta nu mai poate să continue, nu atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât mai ales din punctul de vedere al afectării grave a modului în care se dezvoltă copiii”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor“

Reprezentantul României la OMS susține că guvernanții ar trebui să se deicdă dacă este o situație epidemiologică gravă și să-și assume, fie situația este sub control și atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor.

„Mi se pare hazardată afirmația unui reprezentant de la Ministerul Sănătății, care spunea că nu se vor deschide școlile, mai ales că numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 ieri, cu 7.000 de teste. Trebuie să ne lămurim: ori avem o situație epidemiologică gravă, pe care nu o cunoaștem și lucrul ăsta trebuie asumat, ori avem o situație epidemiologică total sub control, după numărul de teste efectuate și numărul de teste pozitive și atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre redeschiderea școlilor

Sorin Cîmpeanu a declarat că se analizează posibilitatea ca şcolile să se redeschidă de pe data de 8 februarie. Totuşi, în funcţie de situaţia pandemică, şcolile ar putea rămâne închise.

„Măsurile agreate cu cele 3 federații sindicale: s-a reiterat dorința de deschidere a semestrului ÎI în 8 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice, înţelegându-se importanta protecţiei stării de sănătate a profesorilor şi elevilor, a diminuării riscurilor, dar şi a necesităţii organizării unor acţiuni remediale. S-a subliniat importanța acțiunilor remediale, nu numai pentru cei care susţin examenele naţionale. Am fost de acord că este de recuperat, iar recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic. Se susţine dezvoltarea unei tematici corelată cu ceea ce s-a predat și s-a asimilat de către elevi. S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului școlilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante, rezultatul trebuie să fie diminuarea la maximum posibil a influențelor de natură politică“, a spus Sorin Cîmpeanu.

Kelemen Hunor: „În localitățile unde rata de infectare nu este mare, elevii să se întoarcă la școală“

Vicepremierul Kelemen Hunor susține că s-ar putea găsi o variantă ca măcar regional sau pe județe să se poată redeschide școlile.

„Sigur, dacă nu este posibil în toată țara, la nivel național, atunci trebuie văzut dacă se poate aborda, eu sunt convins că se poate aborda și regional și în acele județe, în acele localități unde rata de infectare nu este mare, acolo, elevii să se întoarcă la școală.

Există și varianta să meargă doar cu grădinițele, clasele primare, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în prima etapă și după aceea să se întoarcă cu toții, dar din punctul nostru de vedere, din punctul meu de vedere, școlile trebuie redeschise pe 8 februarie. Nu se poate să pierdem încă un semestru și o generație întreagă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Adauga un comentariu