Actualitate

Alexandru Rafila, despre vaccinarea antigripală: „Putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie“

Publicat: 01 oct. 2020
Alexandru Rafila vorbește la microfon
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, vorbește despre vaccinarea gripală. Alexandru Rafila este de părere că este bine să ne vaccinăm antigripal după 15 octombrie, în așa fel încât imunitatea să dureze cât mai mult anul viitor.

„Avem un pic de noroc anul ăsta, pentru că circulația virusurilor gripale a fost mai redusă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă. Nu numai în România, ci în general, la nivel global”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea antigripală: „Putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie“

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății explică de ce este bine ca vaccinul antigripal să fie făcut după 15 octombrie.

„Acest lucru ne sugerează că putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, de exemplu la 1 septembrie, atunci și imunitatea se «termină» ceva mai repede. Nu-i niciun fel de problemă. Dacă vaccinul va fi administrat până la sfârșitul lunii noiembrie, nu-i niciun fel de problemă”, a menționat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății .

Rodica Tănăsescu: „Gripa ajunge în România, de obicei, după Anul Nou sau în a doua jumătate a lunii decembrie“

Și Rodica Tănăsescu, medic de familie, vorbește despre perioada în care este cel mai bine să ne vaccinăm.

„Este preferabil ca imunizarea pacienţilor cronici să se facă începând cu 15 octombrie. Pentru că experienţa ne-a arătat că gripa ajunge în România, de obicei, după Anul Nou sau în a doua jumătate a lunii decembrie. Nu numai că este suficient timp să se producă anticorpii, dar eficienţa maximă a vaccinului este acoperită pe 6 luni. Pe noi ne interesează să fim acoperiţi şi în aprilie, pentru că, uneori, sunt cazuri de îmbolnăvire şi atunci. Aşa că, dacă vaccinăm între 15 octombrie şi 15 noiembrie, va fi foarte bine, ca să avem o imunitate bună în toată perioada la risc“, a declarat Rodica Tănăsescu.

Un medic de familie ne lămurește când e cel mai bine să ne vaccinăm

Cabinetele medicilor de familie urmează să primească primele doze din vaccinul gripal cumpărat de Ministerul Sănătăţii pentru imunizarea din această toamnă. În farmacii, un vaccin costă puţin peste 50 de lei, dar se găseşte cu greu.

Medicul de familie Rodica Tănăsescu susține că imunizarea pacienţilor cronici ar trebui să se facă începând cu 15 octombrie.

„Este preferabil ca imunizarea pacienţilor cronici să se facă începând cu 15 octombrie. Pentru că experienţa ne-a arătat că gripa ajunge în România, de obicei, după Anul Nou sau în a doua jumătate a lunii decembrie. Nu numai că este suficient timp să se producă anticorpii, dar eficienţa maximă a vaccinului este acoperită pe 6 luni. Pe noi ne interesează să fim acoperiţi şi în aprilie, pentru că, uneori, sunt cazuri de îmbolnăvire şi atunci. Aşa că, dacă vaccinăm între 15 octombrie şi 15 noiembrie, va fi foarte bine, ca să avem o imunitate bună în toată perioada la risc“, este de părere medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Adauga un comentariu