Actualitate

Alexandru Rafila, reacţie la noile restricţii impuse de Guvern: „Era timpul să fie luate anumite măsuri“

Publicat: 06 nov. 2020
Alexandru Rafila la birou
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizației Mondiale a Sănătății

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a reacționat la noile restricții impuse de Guvern. Alexandru Rafila a apreciat impunerea restricțiilor legate de circulație pe timpul nopții și decalarea programului de lucru în instituții și firme. Reprezentantul României la OMS a declarat că e mai reținut în privința închiderii școlilor, pentru că „vor fi consecințe asupra acestei generații, mai ales că școala exclus online nu oferă suficiente elemente și pentru învățare și pentru dezvoltare.

„Limitarea circulației în timpul nopții e o măsură luată de foarte multe state din UE, pentru că reduce interacțiunile legate de diverse evenimente, petreceri și așa mai departe, care se prelungesc. În ceea ce privește celelalte măsuri, eu aș aprecia o măsură pe care de fapt, eu am tot menționat-o și am recomandat-o începând din luna septembrie, decalarea programului de lucru la toți angajatorii, ceea ce va duce la diminuarea aglomerației în mijloacele de transport în comun, având în vedere că mijloacele de transport în comun reprezintă principala sursă de transmitere a bolii, mai ales în orașele mari”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Era timpul să fie luate anumite măsuri“

Reprezentantul României la OMS consideră că, având în vedere evoluția situației epidemiologice, se impuneau anumite măsuri.

„Era timpul să fie luate anumite măsuri, asta este pentru toată lumea foarte clar, având în vedere evoluția situației epidemiologice, numărul mare de cazuri noi și mai ales ocuparea secțiilor de Terapie Intensivă, creșterea numărului de decese, care în mod evident sunt preocupante și cu siguranță, acest trend crescător va continua și în perioada următoare, pentru că măsurile nu își pot face efectul imediat“, a mai spus Alexandru Rafila.

Măsurile impuse care vor intra în vigoare, în România, începând de luni, 9 noiembrie

Iată care sunt măsurile propuse pentru a reduce impactul răspândirii virusului

 1. Portul măştii generalizat în spaţiile deschise, indiferent de incidenta. Dacă până acum am avut portul măştii limitat de incidenta, în spaţiile deschise va fi generalizat indiferent de incidenta. Oriunde vom fi în spaţiul deschis, vom purta mască. Măsură va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului.
 2. Închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepţii. Cei care livrează la domiciliu, farmacii şi benzinării.
 3. Limitarea deplasărilor între 23.00 – 05.00. De ce acest interval? Pentru că e intervalul în care tinerii se deplasează la petreceri, la inttalniri cu mai multe persoane. Aici va fi restrictinarea, cu excepţii în baza unor documente justificative, fie adeverinţa de la angajator etc. Excepţii: Procurarea de medicamente, deplasare în scop profesional, pentru îngrijirea persoanelor aflate în dificultate. Deplasarea în afară localităţii, de exemplu, un avion care aterizează la 1 dimineaţa. Singurul lucru pe care o să îl arăţi în această situaţie este biletul de avion.
 4. Interzicerea reuniunilor, a petrecerilor în spaţiile închise şi deschise. Nu vorbim de membrii familiei care se întâlnesc între ei în casă. Petrecere se interzic pentru ceilalţi.
  Am introdus o clarificare prin ce înţelegem prin terasă. Unele terase, chiar dacă sunt în spaţiul exterior, au fost închise şi devin spaţiu închis. Definiţia clară a teraselor care se încadrează în spaţiile inchsie. Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi doi pereţi.
 5. Interzicerea târgurilor, şi păstrarea pieţelor alimentare deschise cu respectarea regulilor sanitare
 6. Decalarea intervalului de serviciu, ministerul muncii vor efectua verificări.
 7. Vom reduce impactul asupra trasnportului public în comun şi a contactului dintre persoane. A fost introdus în mod obligatoriu telemunca acolo unde se poate.
 8. Ministrul Educaţiei va dispune suspendarea activităţilor şcolare care presupun contactul fizic. Se vor face online. Creşele şi aftershool-urile vor rămâne deschise.
 9. Ministrul Educaţiei va emite ordinul general în sistemul online. Până acum am avut un mecanism, dar particular, la fiecare scoală. Acum, fiind o decizie generală, atunci este necesar să se ia o măsură naţională.
 10. Ieri s-a aprobat OUG privind stocurile de materiale sanitare şi echipamente strategice. S-au adăugat
  Ventilatoare pentru ventilaţie non-invaziva – 1500 de buc
  Sisteme de livrare oxigeno-terapie – 1000 buc
  Concentratoare de oxigen care permit creşterea capacităţii de oxigen în spital
Adauga un comentariu