Actualitate

Raed Arafat anunță noile restricţii impuse de Guvernul PNL în pandemia de COVID: Masca obligatorie pe tot teritoriul României – LIVE VIDEO/ DOCUMENT

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat anunță noile restricţii impuse de Guvernul PNL în pandemia de COVID Masca obligatorie pe tot teritoriul României - LIVE VIDEO DOCUMENT
Raed Arafat anunță noi restrictii impuse de Guvernul PNL pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectări cu COVID

Secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat prezintă vineri, 6 noiembrfie 2020, detalii despre restricţiile care vor intra în vigoare, în România, începând de luni, 9 noiembrie 2020, pentru 30 de zile.

Restricţiile sunt impuse de Guvernul PNL şi sunt luate în contextul pandemiei de COVID.

BZI.RO va trasnmite LIVE TEXT/VIDEO întreaga conferinţă de presă

În acest context, au fost decise noi reglementări privind desfăşurarea unor activităţi în mai multe spaţii publice, închise dau deschise

DOCUMENTUL OFICIAL POATE FI CONSULTAT AICI!

Raed Arafat face declaratii

Ne aflăm intr-o situatie dificila. Deznodamantul va depinde de implicarea fiecaruia dintre noi. Fiecare persoană poate ajuta. Numai prin gesturi simple si sa ajute in acest efort major a impiedicarii COVID-19.

A fost adoptat un proiect de Hotarare de Guvern si un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Intra in vigoare cu ziua de luni. Efectele dureaza 30 de zile. La finalul celor 30 de zile, urmeaza sa se faca o noua evaluare.

Masurile care sunt propuse sunt menite sa reduca impactul raspandirii virusului

  1. Portul măştii generalizat în spaţiile deschise, indiferent de incidenta. Dacă până acum am avut portul măştii limitat de incidenta, în spaţiile deschise va fi generalizat indiferent de incidenta. Oriunde vom fi în spaţiul deschis, vom purta mască. Măsură va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului.
  2. Închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepţii. Cei care livrează la domiciliu, farmacii şi benzinării.
  3. Limitarea deplasărilor între 23.00 – 05.00. De ce acest interval? Pentru că e intervalul în care tinerii se deplasează la petreceri, la inttalniri cu mai multe persoane. Aici va fi restrictinarea, cu excepţii în baza unor documente justificative, fie adeverinţa de la angajator etc. Excepţii: Procurarea de medicamente, deplasare în scop profesional, pentru îngrijirea persoanelor aflate în dificultate. Deplasarea în afară localităţii, de exemplu, un avion care aterizează la 1 dimineaţa. Singurul lucru pe care o să îl arăţi în această situaţie este biletul de avion.
  4. Interzicerea reuniunilor, a petrecerilor în spaţiile închise şi deschise. Nu vorbim de membrii familiei care se întâlnesc între ei în casă. Petrecere se interzic pentru ceilalţi.
    Am introdus o clarificare prin ce înţelegem prin terasă. Unele terase, chiar dacă sunt în spaţiul exterior, au fost închise şi devin spaţiu închis. Definiţia clară a teraselor care se încadrează în spaţiile inchsie. Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi doi pereţi.
  5. Interzicerea târgurilor, şi păstrarea pieţelor alimentare deschise cu respectarea regulilor sanitare
  6. Decalarea intervalului de serviciu, ministerul muncii vor efectua verificări.
  7. Vom reduce impactul asupra trasnportului public în comun şi a contactului dintre persoane. A fost introdus în mod obligatoriu telemunca acolo unde se poate.
  8. Ministrul Educaţiei va dispune suspendarea activităţilor şcolare care presupun contactul fizic. Se vor face online. Creşele şi aftershool-urile vor rămâne deschise.
  9. Ministrul Educaţiei va emite ordinul general în sistemul online. Până acum am avut un mecanism, dar particular, la fiecare scoală. Acum, fiind o decizie generală, atunci este necesar să se ia o măsură naţională.
  10. Ieri s-a aprobat OUG privind stocurile de materiale sanitare şi echipamente strategice. S-au adăugat
    Ventilatoare pentru ventilaţie non-invaziva – 1500 de buc
    Sisteme de livrare oxigeno-terapie – 1000 buc
    Concentratoare de oxigen care permit creşterea capacităţii de oxigen în spital
  11. Analizoare portabile, analizează concentraţia de oxigent mult mai profund. Pentru colegii de la Terapie Intensivă sunt foarte importante. Aceste analizatoare sunt extrem de importante
  12. Aspiratoare portabile de secreţie – 3 milioane de bucăţi
  13. Măşti chirurgicale 50 de milioane de bucăţi
  14. Seringi – 10 milioane de bucăţi, motivarea achiziţionării este pregătirea pentru vaccinarea împotriva COVID-19
  15. Total, suma preconizată este de 7 milioane de euro. Este doar estimativ.
Adauga un comentariu