Actualitate

Alexandru Rafila, veste proastă: „Numărul de cazuri va continua să crească!“

Publicat: 20 nov. 2020
Profesorul Alexandru Rafila la birou
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dă o veste proastă în letură cu numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Alexandru Rafila a declarat că numărul de cazuri COVID-19 vor creşte şi în perioada următoare, care crede că noile măsuri impuse de autorităţi nu au efectul aşteptat.

În plus, medicul spune că situaţia la noi nu s-a stabilizat, dovadă fiind numărul mare de cazuri noi COVID înregistrat în ultimele zile.

„Lucrurile nu s-au stabilizat. Chiar dacă am avut un așa-zis platou în ultimele 2-3 săptămâni, am rămas cu un număr foarte mare de cazuri noi care, în mod evident, pun la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Trebuie să vedem care va fi trendul în perioada următoare.

Eu cred că va exista o creștere, pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate nu sunt eficiente. Se pare că de o o zi la alta se acumulează mii de cazuri care nu sunt alocate. În cazul acelor persoane anchetele epidemiologice se desfășoară foarte târziu și acest lucru favorizează transmiterea. Noi trebuie să ne asigurăm că stopăm transmiterea ca să existe un efect al măsurilor luate de autorități”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Sper să nu ajungem în situația introducerii unor măsuri mult mai dure“

Reprezentantul României la OMS a precizat că speră ca situația să se stabilizeze și să nu fie nevoie de introducerea unor măsuri mai dure după 6 decembrie, când au loc alegerile parlamentare.

„Mi-e greu să spun unde se va opri creșterea sau când se va opri. Eu sper să nu ajungem în situația introducerii unor măsuri mult mai dure după alegeri. Eu sper să nu se întâmple, dar dacă creșterea va continua până la începutul lunii decembrie, măsurile vor fi mult mai restrictive”, a menționat Alexandru Rafila.

800 de centre comunitare în localitățile cu peste 4,000 de locuitori, în programul de sănătate al PSD

Alexandru Rafila a spus că în cadrul programului de sănătate al PSD, este prevăzută deschiderea a 800 de centre comunitare în localitățile cu peste 4,000 de locuitori.

„Programul de sănătate al Partidului Social Democrat prevede, în zonele rurale, a 800 de centre comunitare. Acest număr nu este întâmplător, se referă la numărul comunelor cu o populație de peste 4000 de locuitori, care ar putea să reprezinte, într-o primă etapă, nucleul dezvoltării acestor servicii medicale în mediul rural, care să fie aproape de cetățeni și să asigure o funcționare și un acces permanent la servicii de sănătate”, a mai spus Alexandru Rafila.

Centre noi de ambulatorii de specialitate

Reprezentantul României la OMS vorbește despre 200 de centre noi de ambulatorii de specialitate.

„A doua componentă se referă la serviciile ambulatorii de specialitate, o rețea de servicii ambulatorii de specialitate în cele 200 de orașe mai mici care nu sunt municipii, și regândirea celor existente care se găsesc, de obicei, pe lângă spitale. Centrele ambulatorii de specialitate de pe lângă spitale sunt în număr de 150 la nivel național, și împreună cu cele 200 pe care ni le propunem să le înființăm în orașele mici ar putea să rezolve niște chestiuni foarte importante”, a precizat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu