International

Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok

Publicat: 02 sept. 2020
Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok
Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok

Principalul contra candidat politic al președintelui rus Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit cu neurotoxina Novicioc. Vestea a fost dată de către purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.

Politicianul Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok

Politicianul a fost testat de Executivul german, iar experții independenți au găsit în mostrele luate de la Navalnîi urme ale toxinei din era sovietică, potrivit Steffen Seibert.

Pe data de 20 august, principalul oponent al lui Vladimir Putin s-a simțit rău în timpul unui zbor, iar avionul în care se afla a aterizat de urgență. Acesta a fost transferat mai apoi la un spital din Berlin, după ce a fost îngrijit de medicii din Siberia.

Germania confirmă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit

Autorităţile din Germania confirma că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Conform declaraţiilor făcute de specialişti, liderul opoziţiei din Rusia a fost otrăvit, iar acest lucru l-a plasat sub protecţia autorităţilor din Germania.

Oficialii nemţi au declarat că se suspectează faptul că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Liderul opoziţiei ruse se afla, în aceste momente, într-un spital din Germania. De menţionat este faptul că Navalnîi se afla în comă.

„Suspiciunea este că domnul Aleksei Navalnîi a fost otrăvit; din păcate, au fost mai multe cazuri de acest fel în istoria recentă a Rusiei. Dat fiind că este foarte probabil să fie vorba de un act de otrăvire, este necesară protecţie”, a precizat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

Ruşii au infirmat ipoteza unei posibile otrăviri

Medicii din oraşul rus Omsk au infirmat ipoteza otrăvirii. Declaraţia a fost făcută de medicii din spitalul în care fusese iniţial internat Aleksei Navalnîi înainte de a se transfera în Germania. Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport, iar purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit.

Acesta a fost transportat de urgenţă la spitalul mai sus amintit. Totuşi, ca un fapt divers, soţiei liderului opoziţiei nu i-a fost permis accesul în spital pentru că, conform medicilor, soţul ei aflat în comă nu şi-a dat acordul asupra vizitei. În altă ordine de idei, într-un final, soţia a reuşit să intre în spital şi să-l transporte cu o aeronavă medicală într-un spital ultramodern din Germania.

Arestat anul trecut, la ordinul lui Putin

Anul trecut, Navalnîi a fost dus în grabă la un spital din închisoare, unde executa o pedeapsă în urma unui arest administrativ, cu ceea ce echipa sa a spus că este suspectată de otrăvire. Atunci medicii au spus că a avut un atac alergic sever și l-au externat în închisoare a doua zi.

Principalul politician rus de opoziție, Aleksei Navalnîi, a fost arestat după o serie de noi percheziţii desfăşurate la sediul organizaţiei împotriva corupţiei condusă de acesta, FBK.

„Aleksei a fost reţinut prin forţă şi dus de acolo. Nu a opus rezistenţă. Avocaţii se află încă la FBK, unde este în desfăşurare o percheziţie”, a scris pe Twitter purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmish.

Cu puţin timp înainte, opozantul rus difuzase o înregistrare video în care se putea vedea cum uşa de la sediul organizaţiei sale, Fundaţia luptei împotriva corupţiei (FBK), fusese deschisă forţat cu ajutorul unui fierăstrău electric.

Pe 23 decembrie, un manager de proiect de la fundația condusă de Navalnîi a fost luat cu forța în armată și trimis în zona arctică să-și desfășoare stagiul militar. Ruslan Shaveddinov, 23, a fost ridicat din apartamentul său din Moscova și trimis la o distanță de 5.600 km, la Novaya Zemlya, pentru a-și face stagiul militar într-o bază militară de la Oceanul Arctic, potrivit informațiilor pe care le aflase Navalnîi la 24 decembrie.

Adauga un comentariu