Prima pagină » International » Alianţă între Canada şi Germania creată pentru aprovizionarea cu hidrogen – VIDEO

Alianţă între Canada şi Germania creată pentru aprovizionarea cu hidrogen – VIDEO

24 aug. 2022, 09:56,
BZI.ro, în International

Marţi, 23 august 2022, premierul canadian Justin Trudeau şi cancelarul german Olaf Scholz au anunţat că a fost creată o alianţă între Canada şi Germania.

Decizia aceasta vine în contextul deschiderii unei căi pentru aprovizionare.

A fost creată o alianţă între Canada şi Germania

Europa încearcă să îşi reducă dependența de combustibili fosili din Rusia şi astfel s-a creat o alianţă între Canada şi Germania pentru hidrogen marţi, 23 august 2022. Premierul canadian şi omologul său german au anunţat deschiderea unei căi pentru formarea unui „lanţ de aprovizionare transatlantic”, potrivit AFP.

„Este un vot de încredere pentru Canada ca lider al energiei curate”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz.

„Lumea nu poate conta în continuare pe ţări autoritare care, precum Rusia, instrumentalizează politica energetică”, a mai declarat premierul Justin Trudeau în ceea ce priveşte şantajul energetic de care Europa acuză Rusia.

„Trebuie să vorbim despre constrângeri pe termen scurt şi despre gaze naturale lichefiate (GNL), dar pe termen lung potenţialul real constă în hidrogenul verde care provine din provinciile atlantice”, a spus Olaf Scholz.

În altă ordine de idei, vă aducem aminte că Germania trece printr-o perioadă grea după ce Rusia a redus livrările și în acest context a decis să scadă TVA-ul la gaze naturale de la 19 la 7 la sută.

Ce se doreşte prin această alianţă între Canada și Germania

Prin acest parteneriat, Ottawa are în vedere să devină „un exportator major de hidrogen şi tehnologii curate asociate” ce prezintă un real interes pentru Berlin, care vrea „să importe cantităţi semnificative de hidrogen regenerabil pentru a-şi decarboniza industria”, dar şi pentru a scăpa de dependenţa de importurile energetice din Rusia.

Important de precizat este faptul că primele livrări de hidrogen sunt programate pentru anul 2025, conform unei declaraţii comune de intenţie semnate la Stephenville de Justin Trudeau şi Olaf Scholz, aflat într-o vizită de trei zile în Canada.

În Stephenville, oraş de pe coasta atlantică canadiană, compania americană World Energy GH2 Inc are în plan să construiască o instalaţie de producere a hidrogenului alimentată de un parc eolian cu 164 de turbine de un gigawatt.

Hidrogenul verde sau regenerabil este produs prin electroliză, mai precis prin separarea oxigenului şi a hidrogenului din apă prin folosirea unui curent electric obţinut cu ajutorul folosirii energiilor regenerabile.

În cadrul acestei alianţe, Ottawa vrea să dezvolte producţia şi exportul de hidrogen verde în Canada pentru „utilizare domestică, pentru export în Germania, pe piaţa europeană în general şi în Asia” prin consolidarea cooperării cu provinciile şi teritoriile, potrivit documentului.

Berlinul, la rândul său, are în vedere să sprijine importatorii germani de hidrogen prin dezvoltarea unui „coridor de comerţ internaţional” cu Canada şi cu alte ţări. Pentru a duce la bun sfârşit acest lucru, Germania şi Canada intenţionează să standardizeze regulile referitoare la „producţia, distribuţia, comercializarea şi utilizarea hidrogenului”.

Alianţa între Canada şi Germania îşi propune, de asemenea, să consolideze cercetarea şi dezvoltarea în acest sector aflat încă în stare incipientă, precum şi infrastructurile portuare din cele două ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *