Diete si regimuri

Alimente care ne aduc fericirea

Publicat: 25 sept. 2020
orez
Vitamina D va stimula gena responsabilă pentru producerea celor două enzime care transformă triptofanul în serotonină

Ce se întâmplă dacă ar exista anumite alimente pentru fericire? În absența unei poțiuni magice, combinația anumitor alimente poate stimula producția de serotonină, hormonul „fericirii”, din creierul nostru.

Putem fi mai fericiți cu mâncarea noastră? Dincolo de simpla plăcere de a mânca și de a împărtăși momente bune cu ceilalti, farfuria noastră ne poate ajuta și la îmbunătățirea stării de spirit. Cum? Prin consumul de alimente care stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii..

Alimente bogate in triptofan

Serotonina este produsă de creierul nostru dintr-un aminoacid numit triptofan. Corpul nostru nu îl sintetizează, așa că trebuie obținut prin dieta noastră. Acest aminoacid, constituentul bazic al proteinelor, se găsește în multe produse: orez integral, leguminoase (soia, fasole, mazăre, linte), crucifere (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles), ouă, produse lactate, carne, pește gras, ciocolata neagra, banane, nuci si seminte.

Cum promovam productia de serotonina

Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în triptofan nu este suficient. Acest aminoacid trebuie să poată ajunge apoi la creier și să intre în el pentru a fi utilizat la fabricarea serotoninei. Astfel, alți aminoacizi sunt în competiție pentru a trece prin aceeași „poartă”. Modul de a promova intrarea triptofanului este de a consuma alimente care conțin carbohidrați: cereale, orez, pâine, paste, cartof, porumb, leguminoase, fructe uscate, miere

Consumul de carbohidrați are ca rezultat eliberarea insulinei care va „devia” aminoacizii concurenți prezenți în sânge. Acestia vor fi trimisi către mușchi, ajutând creierul să acceseze triptofanul. Dar din nou, nu s-a terminat! Este posibil să mai oferim aminoacidului un mic impuls, astfel încât conversia sa în serotonină să fie optimă.

Într-adevăr, această transformare necesită două enzime care, ele însele, au nevoie de cofactori pentru a funcționa. Acești cofactori pot fi furnizați și de alimente.

Vitamina D si omega 3

Alte două substanțe permit, de asemenea, îmbunătățirea funcționării întregului lanț de producție.

Vitamina D va stimula gena responsabilă pentru producerea celor două enzime care transformă triptofanul în serotonină. Vitamina D se găsește în principal în pește, ouă și produse lactate.

Omega-3: promovează acțiunea serotoninei prin blocarea producției de molecule opuse, numite prostaglandine, și prin îmbunătățirea fluidității membranelor neuronale asupra cărora acționează serotonina. Omega-3 se găsesc în principal în peștii grași și fructele de mare.

Adauga un comentariu