Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alimente care provoaca diaree
Alimente care provoaca diaree

Alimente care provoaca diaree

27 nov. 2018, 15:52,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:84649;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Majoritatea adultilor sufera de o forma de diaree in fiecare an. Poate fi vorba despre un virus sau o bacterie pe care corpul incearca sa o elimine sub aceasta forma. De asemenea, diareea poate fi cauzata si de meniul zilnic. In cazul in care consumi alimente care contin ingrediente artificiale, uleiuri, condimente sau alte ingrediente care stimuleaza excesiv tractul digestiv, diareea poate fi rezultatul nedorit. Iata ce alimente pot provoca diareea:
 
1. Indulcitorii artificiali. Alternativele pentru zahar cum sunt aspartamul, zaharina sau acesulfamul K modifica echilibrul bacteriilor benefice din cadrul tractului digestiv. Majoritatea persoanelor care consuma astfel de produse sufera de diaree, iar prima masura pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil este eliminarea indulcitorilor artificiali din menul zilnic. In loc sa te indrepti spre varianta dietetica a diferitelor alimente, mai bine savureaza portii mici din alimente neprocesate, cu zahar natural.
 
2. Preparatele picante. Condimentele se numara printre principalele cauze ale diareei, mai ales daca alegi mereu retete extrem de picante. Acest tip de preparate irita flora intestinala in timpul digestiei, cauzand balonarea, gazele, senzatia de arsura si diareea. Ardeii iuti si amestecurile de condimente pentru curry creeaza cel mai des probleme digestive. Pentru a evita diareea este recomandat sa incerci paprika sau mustarul sub forma de pudra. 
 
3. Laptele. Daca ai observat ca un pahar de lapte, putin iaurt sau branza te fac sa mergi des la toaleta ai putea avea intoleranta la lactoza. Aceasta afectiune se manifesta de obicei in cadrul aceleiasi familii, poate aparea la varsta adulta si majoritatea persoanelor nu isi dau seama ca sufera de ea. Daca ai intoleranta la lactoza inseamna ca organismul nu poseda enzimele necesare pentru a prelucra zaharul din lapte si il elimina imediat, cel mai adesea aparand diareea. Poti incerca versiunea de lapte fara lactoza, cu grasime integrala, sau diferite alternative cum ar fi laptele de migdale, orez, nuca de cocos, soia, caju sau ovaz.
 
4. Cafeaua. Cafeina din componenta cafelei nu iti ofera doar un impuls util de energie, ci stimuleaza si digestia. Daca se ia in calcul si faptul ca majoritatea persoanelor adauga si alti factori perturbatori cum ar fi laptele condensat sau indulcitorii artificiali, nu este deloc surprinzator ca o simpla ceasca de cafea poate cauza diareea. Nu exista un inlocuitor pentru gustul special al cafelei, dar poti incerca o varianta cu un continut redus de cafeina. Consuma cafeaua simpla sau cu putin zahar brun si in loc de frisca sau lapte condensat adauga putin lapte de migdale sau de cocos.
 
5. Usturoiul si ceapa. Sunt bogate in fibre insolubile, iar in timpul digestiei stimuleaza productia de acid din stomac. Nu este decat un pas pana la durerile de stomac si diaree, asa ca este cazul sa devii creativ si sa folosesti cantitati mai reduse cand gatesti. Este util sa alegi ceapa verde pentru ca este digerata mai usor, iar feniculul si telina te pot ajuta sa obtii un gust bun chiar in absenta cepei si usturoiului.
 
6. Broccoli si conopida. Sunt surse importante de nutrienti si fibre, dar daca nu le-ai consumat prea des in ultima perioada este indicat sa eviti o cantitate mare deodata pentru ca ar putea aparea diareea sau constipatia. Nu trebuie sa eviti broccoli si conopida, ci sa ai grija la marimea portiei pentru a preveni disconfortul digestiv.
 
7. Alimentele de tip fast food. Alimentele cu un continut ridicat de grasimi saturate cum sunt cele servite la fast food sunt dificil de digerat de organism. Nu iti vor oferi o doza importanta de vitamine si minerale si pot fi eliminate rapid, simptomul neplacut fiind diareea. Daca ti-e pofta de o masa tip fast food evita cartofii prajiti sau aripioarele crocante cu sos. Nici baconul sau carnea tocata de vita nu trebuie sa se regaseasca pe farfuria ta pentru ca au multe grasimi si uleiuri rafinate. Burgerii din carne de curcan, carnea de pui la gratar sau optiunile vegetariene sunt solutiile pentru a gusta din ceea ce iti place fara sa ai probleme digestive. sursa: eva.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024